Meglepetésszerűen érkezett a hír: az országra holnapután tésztaszerda virrad. A Torkos csütörtök sikeres ötlete serkenthette a szervezőket arra, hogy április 16-án újfajta országos gasztronómiai rendezvényt kezdjenek el.
Országos tésztaünnep, féláron
A vállalkozásban 300 vendéglátóhely vesz részt, "mögöttük", s a változatos menükben pedig a Gyermelyi tészta van. Nem csak a menük változatosak, de a vendéglők is: elegáns első osztályú éttermek és csak délben nyitva tartó étkezdék is beszálltak. Van, ahol a magyaros, van, ahol a nemzetközi választékot kínálják, van, ahol mind a kettő rendelhető. Úgy hirdetik, hogy az ételeket ezen a napon féláron kínálják. Természetesen az elegáns budai helyen a félár könnyen több lehet, mint a pesti hetedik kerületi kisvendéglőben.
A szervezők az internetre vitték az akciót. A www. tesztaszerda.hu honlapon megtalálhatók a menük és az éttermek listája, elérhetősége is. Sőt receptekhez is jut, aki maga is elkészítene néhányat a finomságok közül. A választékot Wohnberg Frigyes szakács, food-stylist alkotta meg. Lapunknak elmondta, be akarták mutatni: a tészta sokkal többféle és érdekes ételhez alkalmas, mint ahogy megszoktuk. Ezért kínálnak például vargabélest - másképp.
Az ételeket - jósolja - az éttermek séfjei majd a maguk módján készítik el, de az is lehetséges, hogy átveszik az ő receptjeit. Arra, hogy a tészta hizlal, a szakács a mértékletességet ajánlotta, de állítja: megéri megpróbálni az eddig ismeretlen variációkat. (M. G.)