Veszélyzóna mindenütt

Szabad-e oda utazni? Néha tőlünk is megkérdezi ezt az olvasó, s a szerkesztő is gyakran elmeditál erről, amikor egy-egy cikkötletet megvitat a szerzőkkel.

Állandó kalandutazónk most megoszt egy ilyen intimitást Önökkel. Felvetődik: van-e biztonságos hely, egyáltalában? Ki ne tudna vérfagyasztó történeteket előhozni, közkedvelt adriai, balkáni üdülőhelyekről, avagy a nyugat-európai autópályák pihenőhelyein történt esetekről. Terrorcselekmények meg ugye itt Európában is előfordultak, nem csak a Közel-Keleten, vagy Dél-Ázsiában. Térképünk azt jelzi, mely országoktól, országrészektől tanácsolja el az utasokat a külügyminisztérium. Közben meg olvasom, hogy már nagypénzű utasokat toboroznak Ruandába is, ahol alig több, mint egy évtizede egymillió embert irtottak ki a szomszédaik. Gerillák helyett gorillák! Az őserdő vadjai közelébe telepítenek sokcsillagos dzsungelüdülőket.

Ismerek született kalandort, aki most éppen vonaton, buszon tart a Himalája felé. Terve, hogy elmerészkedik Afganisztánba és Pakisztánba is hátizsákjával. Nem fogom az Olvasónak javasolni, hogy példáját kövesse. Izraelt például sárga színnel jelzik a térképen, óvatosságot ajánlva, de elég pontosan lehet tudni, hol vannak a kockázatos helyek. Az Olvasó ezt egyébként tudja, nem hallottam arról az utóbbi években, hogy a nemzetközi terror, vagy helyi gerillaháborúk fenyegetek volna magyar turistákat. Betegségek, természeti csapások és csődbe ment utaztatók. Ez az igazi veszélyforrás!

Top cikkek