Sílécen és napernyő alatt az Adria mentén

Aki mostanában tekint le Szlovéniában a boveci magaslatokról, szép időben a tengerig is elláthat. A helyiek szerint ez jelzi, hogy mindjárt itt a nyár. Ki fürödhet majd a luxushotelek strandján Montenegróban? És hol forgatták a  májusban bemutatandó Narnia Krónikái 2. filmet?

Négyszáz montenegrói fürdőhely vár strandolókat ezen a nyáron az Adria délebbik felén. A crna gorai lapok beszámolója szerint a május elsejei hivatalos szezonnyitás több újdonság bevezetésével jár együtt.

A szállodák ezentúl például csak részben zárhatják le a hozzájuk tartozó partszakaszokat. A hotelstrandokon továbbra is lesznek elkerített részek a szállodavendégek számára, a plázs másik részét azonban ki kell nyitni a nagyközönség előtt, méghozzá ingyen.

Speciális, nem mindenki számára látogatható strandok persze továbra is lesznek, ilyen például a nők füdőhelye Ulcinjban. (A ženska plažán kéntartalmú gyógyvizek törnek felszínre, amelyek állítólag a meddőséget is gyógyítják. Erre a partszakaszra ezért kizárólag csak nők léphetnek be.)

Belépti díjat szedni nyilvános strandokon azonban immár rendeletileg is tilos, legfeljebb parkolásért, és a fekvőágyak használatáért lehet pénzt kérni, viszont nem tehető kötelezővé az ágyak, napozóhelyek bérlése a fürdőzésért cserébe.

A montenegrói hatóságok a kellemetlen zsúfoltság elkerülésérért előírták azt is, hogy két napozóágyra és a köztük elhelyezett napernyőre minimum nyolc négyzetméteres területet kell biztosítani, az egyszemélyes ágyaknak pedig hat négyzetméteren kell állniuk.

Kötelező lesz életmentőket is alkalmazni a nagyobb fürdőhelyeken. Montenegróban jelenleg 18 strand vár kék zászlós nemzetközi minősítésre, amely a kifogástalan vízminőség, és rendezett környezet védjegye.

Párszáz kilométerrel északnyugatra, a szlovénok ugyanakkor még mindig síelnek. Ljubljanában és a környező hegyekben ezen a héten is esett a hó, bőven van tehát lehetőség az utolsó téli pillanatok kihasználására.

Az osztrák-szlovén-olasz hármashatár közelében fekvő Bovecben - ez az egyetlen olyan síparadicsom egyébként Szlovéniában, ahol a felvonók 2000 méter fölé is visznek - az idén május végéig várják majd a téli sportok szerelmeseit.

Bovec a Trenta völgyben fekszik, innen ered az Isonzó folyó és itt található az impozáns Boka-vízesés is.

Május 16-án világhírre tehet szert ez a vidék, hiszen ekkor mutatják be a Narnia Krónikái 2. című filmet, amelynek több jelenetét is a közeli Soča folyó völgyében forgatták.

Már április végén érdemes azonban ellátogatni ide, hiszen az 1613-ban emelt Kluže-határerődben a Soča meséi elnevezésű, kétnapos fesztivállal köszöntik a helybeliek a tavaszt. Irodalmi est, kórusok, zenekarok fellépése, és hegyi kirándulás várja az érdeklődőket, utóbbi különlegessége, hogy első világháborús katonai egyenruhába öltözött túravezetők vezénylik végig a menetet. Közben, pihenésképpen, helyi specialitások kóstolhatók, köztük például kiváló alpesi sajt.

Top cikkek