Az Adria mentén állandóan ünnepelnek valamit

Pablo Picasso grafikáinak dubrovniki bemutatója lesz az idei nyár egyik fontos kulturális eseménye Horvátországban. A Suite Vollard-kollekciót úgy harangozzák be, mint az utóbbi évek legjelentősebb kiállítását.

Az érdekes grafikagyűjtemény Ambroise Vollard francia műkereskedő-kiadóról kapta a nevét, aki 1931-ben rendelt meg Picassótól illusztrációkat Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához.

A gyűjteményt, amelyben három Vollard-portré is van, az óváros melletti, hatalmas terasszal rendelkező Umjetnicka Galériában lehet majd megtekinteni július elejétől szeptember végéig. (Az elsősorban modern műalkotásokat bemutató múzeum épülete maga is különleges. Eredetileg ugyanis egy dubrovniki hajótulajdonos neoreneszánsz és gótikus stílusban felépült villája volt a múlt század harmincas éveiben.)

Az 59. dubrovniki nyári játékok július 10-én kezdődnek, és augusztus 25-én érnek majd véget, ez idő alatt 40 produkció kerül színre. A nemzetközi fesztivál ötlete még 1933-ban született meg, ám csak a második világháború után, 1950-ben rendezték meg először. Innentől kezdve Dubrovnik a világ művészeinek különleges színpada volt több évtizeden át.

Úgy emlegették, mint a nyugati és keleti kultúra találkozóhelyét, ahol a festészet, szobrászat, prózaírás, költészet, zene, színház- és filmművészet legnagyobbjai adtak randevút egymásnak.

Ez a fesztivál abban is egyedi, hogy a történelmi belváros különböző pontjai szolgálnak díszletként az előadásokon.

Magyarországot a Bartók Vonósnégyes, Boldoczki Gábor trombitaművész és a debreceni Csokonai Színház képviseli ezen a nyáron. Utóbbi 16 színésszel az 1550-ben íródott Dundo Maroje című komédiát adja majd elő. Szerzője Marin Drzic, aki ebben a dél-dalmát városban született, és a külföldre vetődött dubrovniki polgárokat figurázza ki ebben a művében. Az előadásra augusztus elején kerül sor, helyszíne pedig a dubrovniki óváros déli kapujánál a hegyre vezető úton található régi kőbánya lesz.

Szinte nincs olyan nagyváros egyébként Horvátországban, amely ne dicsekedne valamilyen nyári fesztivállal. Sok évtizedes múltra tekint vissza, például a Spliti Nyár, és a Pulai Filmfesztivál, amelyből az idén július 19-26-ig az ötvenötödiket rendezik majd meg.

A tenger mellett májustól szeptemberig tulajdonképpen mindennap ünnepelnek valamit. Lovranban például cseresznyenapok lesznek, Opatijában pedig képeslap-kiállítás, dalárdák hangversenye Rabon, a Rijeka melletti Kostrenán pedig Fussunk bele a nyárba címmel sportrendezvény.

Kastavban immár hagyományos a Triglav nemzetközi gitárfesztivál, Crikvenicán pedig a rómaiak nyomába eredhetnek, akik az "ókori" vásáron vesznek részt. Opatijában az idén is megrendezik a Liburnija dzsesszfesztivált, Punatban pedig a nyári maskarás jelmezbált.

Fesztiválnyitó Dubrovnikban
Fesztiválnyitó Dubrovnikban
Top cikkek