Sátorozás kettőtől négy csillagig

Az Isztriai-félsziget legészakibb fokától, Savudrijától, a dél-dalmát Privlakáig 526 kemping található, amelyek legalább 180 ezer turistát tudnak elszállásolni. Áprilisban nyitnak, októberben zárnak, és évente átlagosan 59 napig vannak tele. Legkevesebben Dubrovnik környékén kempingeznek, a legnépszerűbbek pedig a naturista telepek.

Horvátországban háromféle kempinget találhatunk: egyrészt klasszikus sátorhelyeket, illetve lakókocsis elhelyezést kínálókat, vannak aztán épületekkel (bungalók, apartmanok) is rendelkező telepek, a minikempingek pedig csak korlátozott számú - maximum harminc fő elhelyezésére alkalmas - parcellát ajánlanak.

A naturisták tizenegy hagyományos kempingben nyaralhatnak, ezek közül hat Isztrián - például Umagon és Porec környékén -, három a Kvarneren van, Dalmáciában pedig kettő. Hvaron például már hivatalosan is Nudistnak nevezték el az egyik eldugott öbölben található települést.

A krónikák szerint egyébként Wallis Simpson és a trónról miatta lemondott VIII. Edward angol herceg volt az első naturista pár Horvátországban. Ők még a városatyák különleges engedélyével vetkőzhettek le 1936-ban, Rab szigetén. A meztelen strandolás később komoly hagyománnyá vált a horvát Adrián.

Az persze, hogy Horvátország a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveiben az FKK (Frei Körper Kultur - azaz a szabad testkultúra) egyik európai központja lett, annak is köszönhető, hogy a helybeliek elfogadták a meztelenül kempingezőket, nem háborgatták őket, nem leselkedtek utánuk.

Sőt, olyan FKK-centrumok jöttek létre, ahol posta, sportpályák, boltok, éttermek állnak a meztelenül nyaralók rendelkezésére. Ezekre a zárt területekre azonban általában csak INF- (International Naturist Federation) tagsági kártyával lehet belépni.

És akkor most az árakról: egy négytagú család még főszezonban - július-agusztusban - is ki tud hozni 35 euróból, azaz nagyjából 9 ezer forintból egy kempingben töltött éjszakát. (Felnőtt személyenként általában 5-7 eurót kell fizetni, a gyerekek után 2,5-4,5 eurót, a sátorhely, illetve a lakókocsi elhelyezése 6-17,5 euróba kerül, kutyát pedig 2-4 euróért lehet a kempingben tartani.)

A jobban felszerelt helyeken, ahol például úszómedence és wireless internet-hozzáférés is van, családonként egy éjszakára azonban már inkább 40-50 euróval érdemes számolni.

A horvát kempingeket a szállodákhoz hasonlóan csillagokkal sorolják kategóriákba. Nemzetközi előírásoknak is megfelelő ötcsillagos minősítést azonban jelenleg egyik sem mondhat magáénak. Tizenhárom négycsillagos kemping van és 57 háromcsillagos. (Mivel a kempingek felszereltsége és színvonala igen eltérő, érdemes előre tájékozódni!) A vadkempingezést szigorúan tiltják, és büntetik is Horvátországban, így strandon vagy parkolóban lakóbusszal sem lehet éjszakázni. A legtöbb kemping (171 darab) Zadar megyében található, közel 27 ezer férőhelylyel, Isztrián 68 kemping van 114 ezer férőhellyel.

Top cikkek