Inni is, vezetni is lehet június elsejétől Horvátországban

A 24 év alatti, illetve hivatásos sofőröknek továbbra is tilos, ám a többieknek kevesebb, mint két hónapot kell várniuk, és egy korsó sör vagy két deci bor elfogyasztása után még volán mögé ülhetnek.

Az alkoholtilalom eltörlésével kezdődik a turistaszezon az Adrián. A 0,5 ezrelékes véralkoholszint engedélyezéséről határozott legalább is pénteken a horvát kormány. A miniszterek nagyon meglepődtek, amikor a NATO-csúcsról épp csak hazatért Ivo Sanader miniszterelnök - George Bush amerikai elnök zágrábi látogatása előtt alig néhány órával - váratlanul magához hivatta őket.

A kormánytagok között volt némi vita ugyan az engedékenység mértékéről, hiszen akadtak szigorúbb (0,3 ezrelék), és bátrabb (0,8 ezrelék) javaslatok is. Végül a négy évvel korábban eltörölt 0,5 ezrelékes véralkoholszintben húzták meg újra a határt.   

A hivatásos sofőrök, és a fiatal (16-24 év közötti) vezetők azonban továbbra sem ihatnak. Utóbbiak a jogosítvánnyal rendelkezők 11,5 százalékát teszik ki Horvátországban. A külön szigor indoka, hogy a közúti balesetek mintegy 21 százalékánál, az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt bekövetkező tragédiák közel egyharmadánál ők okozzák a bajt.

A teljes alkoholtiltás, illetve mértékletes fogyasztás hívei nagyon sokat vitatkoztak az utóbbi években azon, vajon mi a jó megoldás. Horvátországban több mint hatszázan veszítik el az életüket évente közúti balesetben (nálunk félév alatt majdnem ugyanennyien), a tragédiák döntő többségét pedig ittasan vezetők okozzák.

A horvát sofőrök ellenben makacsul állítják, hogy rossz hatással van rájuk a tiltás, mert ha tudják, hogy egy korsó sört még szabadon megihatnak, akkor ott megállnak. Ha viszont már egy korty alkohollal szabályt sértenek, úgyis mindegy alapon, tovább isznak.Hogy ez az érv hatott-e vagy a NATO-meghívást ünneplendő döntött így a horvát kormányfő, nem tudni. Az engedménnyel együtt viszont sokféle szankció is együtt jár majd. Gyakran és szigorúan ellenőrizhetnek a rendőrök.
Aki lakott területen óránként 50 kilométeres sebességnél gyorsabban vezet, a megengedett mértéknél ittasabban ül volán mögé, vagy drogot fogyaszt.
Esetleg visszautasítja a tesztelést, illetve jogosítvány nélkül kapják rajta, az tetemes bírságra, visszaesőként pedig a jogosítványa bevonására, és netán még elzárásra is számíthat. A helyszíni bírság összegét is felemelték 1000 kunára, azaz 37 ezer forintra.

Top cikkek