Elnöki vizit: Betiltották az "Anti-Bush Zónát" Zágrábban

Blokád alá vette az amerikai és horvát titkosszolgálat Zágráb belvárosát. Parkolni tilos, a lakók nem nyithatják ki az ablakokat, az iskolák többségében elmaradt a tanítás, az éttermek nem fogadnak vendégeket, a háztetőkön pedig mesterlövészek ülnek. George Bush amerikai elnök április 4-én érkezett meg a horvát fővárosba.

Hetek óta tart a készülődés Zágrábban az elnöki látogatásra. A tervezett útvonalakon lemosták a graffitiket a házfalakról, virággal ültettek be minden lehetséges szegletet, sőt biztonsági okokból még a közúti csatornafedeleket is lehegesztették.

Amerikai ügynökök végigjárták a programhelyszínekkel szomszédos házakat, és figyelmeztették a lakókat, hogy péntek délutántól szombat délutánig nem nyithatják ki az utcára néző ablakaikat, a tetőkön ugyanis mesterlövészek vigyázzák a rendet, akik bármilyen gyanús mozgásra akcióba léphetnek.

Air Force One elnöki különgéppel George Bush pénteken késő délután száll majd le Zágráb repterén. Feleségével együtt két napra érkezik a horvát fővárosba. Szállásuk valószínűleg a Westin hotelben lesz.

Az amerikai elnök ma este Stjepan Mesic horvát államfővel találkozik, majd gálavacsorát rendeznek a tiszteletére, amelyre közel százan, akadémikusok, politikusok, a horvát kulturális és sportélet nagyjai kaptak még meghívást.

Szombaton reggel Bush Ivo Sanader miniszterelnökkel tárgyal, a találkozó után pedig sajtótájékoztatót tartanak, illetve az amerikai elnök beszédet is mond a zágrábi Szent Márk téren. Ide azonban holnap csak különleges engedéllyel, a meghívottak léphetnek majd be. Nagyjából ötezren lesznek, a horvát városok, települések vezetői, és a minisztériumok vendégei. Belépő nélkül, csakis a tévé képernyőjén követhető nyomon az esemény.

Gerge Bush egyébként a harmadik amerikai elnök, aki Zágrábban jár - 1971-ben Richard Nixon, 1996-ban pedig Bill Clinton kereste fel a horvát fővárost.

- Ez a látogatás mindennél fontosabb most a számunkra - nyilatkozta a sajtónak Sanader, aki szerint nem csupán politikai üzenete van, de gazdasági kapcsolatok kiépítésével is kecsegteti Horvátországot.
A közvéleménykutatások szerint a horvátok többsége örül a Bush vizitnek, Amerikáról pedig azt tartják, hogy sorsdöntő pillanatokban mindig lehetett számítani rá. Példaként a kilencvenes évek véres háborúját amerikai közvetítéssel lezáró daytoni megállapodást említik.

Akadnak persze ellenzők is, több civil szervezet „Anti-Bush Zónát” szeretne létrehozni ma este héttől az egyik zágrábi téren. Úgy tervezik, hogy sátrak felállításával „béketábort” építenek, és gyertyát gyújtanak azoknak az emlékre, akik Bush politikájának áldozatai lettek.

Szombaton egy nagy zágrábi képeslapot juttatnának el az amerikai elnöknek, ezen az emberi jogok megsértése, a pusztító háborúskodás, és a klímaváltozás káros következményei miatt tiltakoznának.

Ivo Sander a tervezett ellendemonstráció hírére tegnap Bukarestből azt üzente haza Zágrábba, hogy mivel egy barát látogatását várják, megengedhetetlen bármilyen ellentüntetés. A rendőrség ma reggelre visszavonta az „Anti-Bush Zónára” kiadott engedélyeket, ami ellen a szervezők azonnal fellebbeztek.

Csütörtökről péntekre virradóan minden esetre plakátok árasztották el a horvát fővárost Bush képével, amin az a felirat szerepel: „nemzetközi terrorista”. A rendőrség keresi a tetteseket, a béketáborozás szervezői tagadják, hogy közük lenne a plakátokhoz.

Top cikkek