Tornacipős fiatalokból NATO-katonák

Miközben Ivo Sanader horvát miniszterelnök a nagy bejelentésre vár Bukarestben, Horvátországban aláírásokat gyűjt egy civil szervezet. Ha április közepéig összeszednek 450 ezer igenlő nyilatkozatot, akkor népszavazást kell kiírni a NATO-csatlakozásról.   

Pontosan 6150 nap telt el azóta, hogy 1991. május 28-án a zágrábi stadion füvén farmeros és tornacipős fiatalokból megalakult a független horvát hadsereg.  A NATO csatlakozás kapujában nosztalgiával emlékeznek erre az első, háborús „díszszemlére” a zágrábi lapok, hozzátéve: belépés a transzatlanti katonai tömbbe a legnagyobb jelentőségű politikai eseménynek számít, mióta Jugoszláviától elszakadt az ország. 

A horvátok tisztában vannak vele, hogy igen sok még a teendőjük azért, hogy elnyerjék a teljes jogú NATO-tagságot, hiszen mind a hadseregük felszereltsége, mind pedig a személyi állomány képzettsége hagy kívánnivalót maga után. A becslések szerint legalább 8 milliárd kunát, azaz 300 milliárd forintot kell elkölteniük majd a következő években új haditechnikára.

A horvát kormányfő nem győzi hangsúlyozni, hogy minden áldozatot megér az a lehetőség, hogy átkerülhetnek végre a problémás kategóriából a stabil régióba. Sanader szerint a NATO-tagság gyorsító motor lesz az uniós csatlakozáshoz is.

A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a horvátok 70 százaléka ért mostanában egyet ezzel. Néhány hónappal korábban ugyan még nagyjából ugyanennyien ellenezték a csatlakozást a katonai tömbhöz, ám a Koszovó függetlenségének elismerése után Belgrádból Zágrábba küldött fenyegető üzenetek hatására sokan meggondolták magukat. Biztonságot, védelmet remélnek a NATO-tagságtól.

Azokat pedig, akik felháborodtak a tavaly őszi adriai NATO-hadgyakorlat miatt - mondván a hadihajók elriasztják a turistákat - megnyugtatta a Bush amerikai elnök által is megerősített bejelentés, hogy valószínűleg nem lesz haditengerészeti támaszpont a horvát tengeren.    

Egy most alakult civil szervezet szombat óta mégis aláírásokat gyűjt. Nem NATO-ellenesek, de szeretnének élni a demokratikus véleménynyilvánítás jogával, azaz, hogy a társadalom, és ne csak a kormány dönthessen a csatlakozásról.

Sanader - akinek koalíciós partnerei között is akadnak belépést ellenzők - csodálkozásának adott hangot az aláírásgyűjtés hírére. Ő úgy gondolja, már nem lehet a népszavazás végeredményét megvárni, „milyen üzenete lenne annak, ha a meghívásra azt válaszoljuk, bocsánat, még habozunk”.

Az íveken azonban már százezer körül van a csatlakozók száma, a horvát törvények szerint egyébként ennek 4 és félszeresét kell bevinni majd a saborba a népszavazás kiírásához.

 

Hadihajók Splitnél tavaly ősszel
Hadihajók Splitnél tavaly ősszel
Top cikkek