A finnek viccesnek találták a hosszú villamost

Túl hosszú, túl szűk, inkább vicces, mint kényelmes - ilyennek látták a finnek kéthónapos próbaüzem után a horvát fejlesztésű TMK 2200 villamost. Helsinki csak jövőre dönt arról, kitől vesz 40 új járművet.

Január végétől utazhattak a finnek próbaképpen horvát villamoson. Mint arról az újságok mindkét fővárosban beszámoltak: Helsinki szűk, lejtős, és kanyargós útjain nem vizsgázott hibátlanul a Zágrábban már bevált TMK 2200. Több esetben is kisiklott, vagy fennakadt.

Az utasok kifogásolták, hogy kevés benne a hely, viszont szokatlanul hosszú. Nem tetszett nekik a le- és felszállás rendszere, hogy jelzésre is nyílnak az ajtók, de a vezető is tudja irányítani azokat. Úgy summázták végül a véleményüket: a horvát büszkeség, azaz a TMK 2200, tetszetős, bár hosszúsága miatt inkább csak nevetséges, hiszen belül ugyanakkor nagyon szűk, ráadásul nehézkesen mozog, tehát nem Helsinkibe való. 

A Crotam azt állítja a horvát lapokban, hogy csak köszönetet, és elismerést kapott a vállalatuk a finn főváros vezetésétől. Azt azonban, hogy ki lesz a 40 villamos gyártásáról szóló 100 milliós pályázat győztese, a finnek csak 2009-ben döntik majd el. A horvátok mellett a mi Combinóinkat gyártó német Siemes, az olasz Ansaldo-Brena cég és a francia Bombardier is versenyben van még.

Top cikkek