A fehér gólyák háza

Mohácsnál az 56-os útra fordulunk, és az udvari határátkelő felé haladunk, néhány perc autózás után az út mellett egy tábla hirdeti Kölkedet, és a Fehér Gólya Múzeumot. Rákanyarodunk a poros bekötőútra, egykor szebb napokat látott, műemlékszerű épületek az út mellett, miután beérkeztünk a faluba. Úti célunk mutatja be a Ciconia ciconia, avagy a fehér gólyák életét.

A falu a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik központjának számít, a környékre a ritka állatfajok miatt sok természetbarát látogat el. Nemcsak a gémféléből van sok, de nagy számban találhatók ragadozó madarak, köztük a különösen veszélyeztetett, ugyanakkor az egyik legszebb madarunk, a rétisas. A család minden tagja kikapcsolódhat itt: Kölked mellett a Duna holtágaiból kialakított horgásztavaknál harcsát, és csukát lehet horgászni, a közelben bicikliút vezet át a nemzeti parkon.

Info

Fehér Gólya Múzeum 7717, Kölked, Széchenyi utca 1. Telefon: 06 (69) 384-208 Nyitva tartás: kedd-szombat 8-16, szünnap hétfő-vasárnap Belépő: teljes árú 300 Ft, diák/nyugdíjas 200 Ft. Előzetes bejelentkezés esetén külön csoportokat is fogadnak. Web: www.fehergolyamuzeum.hu

A Fehér Gólya Múzeum - mely a maga nemében Európában egyedülálló - 2002-ben nyitott, bemutatandó a környéken ősidők óta élő gólyák világát. A Fehér Gólyába nem lehet csak úgy beesni: a jegy mellé kivétel nélkül jár az idegenvezetés. Az udvaron két madár kelepel, miközben a kiállítótérben megnézzük a környék élővilágát bemutató maketteket, a világ gólyafajait ábrázoló tablót, és a gólyák költözésének irányait bemutató fénypontos táblát. "A közelben működik egy madárkórház is, de nekik itt a múzeumnál jutott hely" - mutat tárlatvezetőnk Pártényi Edina az udvaron sétáló madarakra, majd a fészkelési szokásaikat kezdi el magyarázni "Először a hímek érkeznek meg a vándorútról, ilyenkor össze is verekedhetnek a helyért. A tojó tudniillik mindig abba a fészekbe megy vissza, amelyet előző évben otthagyott. És akit benne talál, az lesz a párja abban az évben."

A múzeum a kiállítás mellett egyéb lehetőségekkel is szolgál a kirándulni vágyóknak. Az ide ellátogató gyerekek akár egész napos program keretében vehetnek részt kézműves foglalkozásokon, vagy mehetnek csoportos túrákra lovas szekéren a Nemzeti Park területén. Miközben az épület tetején lévő, webkamerával megfigyelt fészekbe képzeljük a pár nap múlva megérkező gólyákat, Edina tovább mesél: hogy a legnehezebb gólyafészek 2000 kiló, hogy a marabu egy dögevő gólyafaj, hogy csak Kölkeden tizenhét fészek várja évről évre vissza a gólyákat.

Az igazi gólyafészek akár kétezer kiló is lehet
Az igazi gólyafészek akár kétezer kiló is lehet
Top cikkek