Tito múltja új kiállításba rendezve

Húsz év után mostantól újra megnézhető a Titóról készült teljes fotókiállítás a Brijuni-szigeteken. Húsvétkor nyitotta meg kapuit a 200 korabeli felvételből álló összeállítás, amely bepillantást enged az egykori Jugoszlávia kulisszái mögé is.

Brijunin járni a fotók megtekintése nélkül állítólag olyan, mint Rómában kihagyni a Vatikánt. Az eredetileg 1984-ben, azaz Tito halála után négy évvel megnyitott kiállítást egészben - illetve mivel annak bizonyos termeit aztán újra lezárták - csak részben, 3,5 millióan látták eddig.

Húsvétra készült el 500 ezer kunás - 18,5 millió forintos - beruházással a kiállítótermek és a gyűjtemény felújítása, amelyben 200 kordokumentumként is igen értékes fotón túl, az egykori jugoszláv elnök használati tárgyai is helyet kaptak. Egyebek mellett az a botja és sapkája is látható, amelyet 1979. augusztus 29-én viselt, amikor utoljára járt a Nagy-Brijun szigeten.

A különleges múltú hellyel a horvát állam régóta szeretne kezdeni valamit, ezért tavaly pályázatot hirdettek a fejlesztésére: álomszállodákat, és luxus kikötőket képzelnének el ide. (A pályáztatás, sokadik körben, még mindig zajlik.)
A 14 szigetből álló Brijuni Nemzeti Park 7 kilométerre van Pulától. Az Isztriai-félsziget több pontjáról indulnak - naponta többször is - kirándulóhajók a Nagy-Brijun szigetre, ahol a fotókiállítás megtekinthető. 

Tito és Edvard Kardelj (1910-1979) szlovén politikus képe az izolai kirakodóvásáron
Tito és Edvard Kardelj (1910-1979) szlovén politikus képe az izolai kirakodóvásáron
Top cikkek