Naponta mérnek kisebb földmozgásokat a Kornátoknál

Évente 1000 földrengést jegyeznek fel az Adrián, döntő többségük azonban csak 2-es erősségű a Richter-skálán, azaz legfeljebb műszerekkel kimutatható. Horvát szeizmológusok most mégis figyelmeztetnek: folyamatosan észlelnek földmozgásokat, úgy tűnik igazuk lesz az amerikai geológusoknak, aktiválódik a tenger alatt húzódó törésvonal.

Négy érzékelhető földrengést mértek tavaly nyáron Horvátországban, 5 kilométerre a Kornát-szigetektől. A Richter-skála szerint 4,7, illetve 3,5 és kétszer 3,3 erősségűek voltak.

A múlt századi horvát rekordot egyébként az 1923-as Žirje-sziget melletti 5,3-as rengés tartja, a következő évben Šibenikben volt hasonló nagyságú, 1963-ban pedig 5,1-es erősségű Sestrunnál.

A zadari szeizmológusok szerint mostanában naponta 2-3 kicsi mozgás észlelhető a Kornátoknál, ezeket azonban legfeljebb csak a műszerek mutatják ki.

Az erre vitorlázókat most mégis figyelmeztetik a horvát szakemberek, hiszen nem kizárt, hogy belefutnak egy-egy észlelhető mozgásba. Pánikra azonban semmi ok, teendő is csak annyi, mint nyugodtan haladni tovább a néhány másodperces aktívabb hullámzás idején is.

Ahogy erről mi is beszámoltunk, az Adria alatt húzódó törésvonal aktiválódásáról van szó. A törésvonal létét nemrég tudományos eszközökkel is bizonyító amerikai tudósok azt is hangsúlyozzák ugyanakkor: az elmúlt 2000 évben nem okozott komolyabb károkat, és a belátható jövőben sem kell nagy cunamiktól tartani.(Hírösszefoglaló)

A Richter-skála:

1-2-es erősségű földrengés - kizárólag műszerrel érzékelhető (500 ezret mérnek évente a világon).

3-4-es erősségű - csak az epicentrumban észlelhető, általában nem okoz károkat (100 ezer körül fordul elő évente).

5-6-os erősségű - érezhető, falak megrepednek, kisebb károk (évente 20 és 200 darab között).

7-8-as erősségű - a rengés súlyos károkat okoz, házak és a hidak összeomlanak (legfeljebb 10 évente).

8-as erősség felett komoly környezeti károk.

9-12-es pusztító, emberéleteket követel (2004. december 26-án Indonéziában állítólag 9,3- as erősségűt mértek).

(Forrás: Wikipédia) 

Top cikkek