Dalmát klapa a maorik himnusza?

A hajdani maori harcosok máig nagyon népszerű Pokarekare Ana című dala állítólag Makarskából ered. Dalmát klapára hasonlít tehát a nem hivatalos új-zélandi himnusz - horvát zeneszakértők legalábbis hajlanak erre. Oliverrel bizonyítunk.   

Új-Zélandban járt horvát utazók régóta mesélik, hogy a távoli ország úton, útfélen hallható nem hivatalos himnusza a dalmát dalokat juttatta eszükbe. 

Az első igazi bizonyítékot aztán az új-zélandi televíziónak dolgozó Paul Ward szolgáltatta erre, aki Puhoi völgyében járva szinte mindenkitől azt hallotta, hogy dalmát emigránsok is segítettek a dal formálásában, így nem kizárt, hogy a Pokarekare Ana egy dalmát klapa átdolgozása. (Elmélete olvasható a dal hivatalos honlapján is.)

A Makarska Kronika nemrég megpróbált utánajárni a feltételezéseknek. Ivo Babić makarskai zenetörténész szerint Puhoiban valóban élnek dalmát származású családok, ez azonban önmagában még nem bizonyíték, meg kellene találni az eredeti dalmát dal kottáját is ahhoz, hogy ki lehessen mondani: a maorik valóban egy makarskai klapát vettek át.

Igor Brešan spliti zenész és újságíró a Dalmáciában született Oliver Dragojević - a legkedveltebb horvát popénekesek egyike - dalaihoz hasonlítja a Pokarekare Anat.

Ő úgy vélekedik: szó sincs átdolgozásról, vagy egy az egyben átvételről, inkább az történhetett, hogy a maorik sokszor hallották a dalmátokat énekelni, lehet, hogy megragadt bennük néhány dallam, és ebből építették fel aztán a saját éneküket.

A Pokarekare Anat egyébként Paraire Tomoana zeneszerző maori katonáktól gyűjtötte, és publikálta 1917-ben. A dal pontos eredete hivatalosan máig nem tisztázott.

Összehasonlításul:

A Pokarekare Ana és ugyanez maori stílusban.Oliver Dragojević egyik legnépszerűbb dala: Cesarica.

Makarska
Makarska
Top cikkek