Eltitkolt vesztett perek: Horvátország fizethet

Összesen 77 millió euróval rövidítette meg egy londoni, illetve egy bécsi bíróság a horvát államot. Az előbbi a Slavonska Banka szabálytalan magánosítása, utóbbi pedig a Zágráb - Goričan autópálya-szakasz építése miatt szabott ki tetemes kártérítést.

Negyvenmillió eurót (10,5 milliárd forintot) fizethet Horvátország a Hypo Alpe-Adria bankcsoportnak - közvetlenül húsvét előtt robbant a hír a horvát sajtóban, amelyet nem kommentált sem a perben nyertes, sem pedig a vesztes fél.

Annyit tudni csupán, hogy a londoni bíróság a Slavonska Banka 1998-as privatizációja miatt marasztalta el Horvátországot, illetve a horvát bakfelügyeletet, mivel nem a valós vagyoni helyzet felfedésével értékesítették a pénzintézetet.

Szombaton újabb, eddig eltitkolt, vesztett perről adtak aztán hírt a horvát lapok: Bécsben az Astaldi cég nyert 37 millió eurós (egyelőre a kamatokat még nem számolták hozzá) kártérítést.

A meglehetősen kusza ügy főszereplője a Zágráb-Goričan autópálya-szakasz, amelynek megépítésére 1997-ben kötött koncessziós szerződést az olasz vállalkozással a horvát állam.

Mint kiderült, a megállapodás aláírásakor a 90 kilométeres pálya több mint felén már horvát alvállalkozók dolgoztak - tulajdonképpen majdnem kész volt az a szakasz -, így az olaszok visszaléptek, majd hosszas egyezkedés után bíróságon kértek, és végül kaptak is elégtételt. (Hírösszefoglaló)

Olaszok szerződtek rá, horvátok megépítették
Olaszok szerződtek rá, horvátok megépítették
Top cikkek