Most már Magyarországon érdemesebb tankolni

Nem kérdés, hogy leginkább Szlovéniában éri meg tankolni. Aki viszont Horvátországba megy, álljon meg még az utolsó magyar benzinkútnál, mert - hosszú évek óta először - drágábban mérik az üzemanyagot a határ túloldalán.  A horvátok már Opelt vesznek, de még Volkswagennel járnak, és van 63 ezer öreg Zastavájuk is.

Horvátországban a 95-ös eurosuper benzin néhány hónapja átlépte a lélektaninak tartott 8 kunás literenként árat, azóta pedig folyamatosan kúszik felfelé. Jelen pillanatban 8,48 kunáért, azaz 313 forintért lehet literenként tankolni az INA kutaknál. (Az átszámolásnál érdemes figyelembe venni, hogy a bankok és pénzváltók legfrissebb árfolyama szerint 1 kuna már 37 forintba kerül.)

A sima super benzint még megvehetjük literenként 8,23 kunáért, azaz 304 forintért, viszont meglehetősen ritkán lehet hozzájutni, az autópályák mentén például alig.

Magyarországon a 95-ös benzin 285 és 310 forint közötti áron kapható, így egyértelműen Szlovéniában a legolcsóbb most tankolni. Ott ugyanis 1,058 euró, azaz 275 forint a 95-ös benzin litere, a gázolaj pedig literenként 1,13 euróba, azaz 293 forintba kerül. 

Nálunk mától 330 forint a legdrágább gázolaj litere, a legolcsóbb pedig 300 körül van. Horvátországban az eurodízel 8,64 kuna literenként, azaz 319 forint.

Abban nincs különbség a három ország között, hogy benzines autók jóval nagyobb számban futnak az utakon, mint dízelüzeműek. A horvát személyautók alig egyharmada működik például gázolajjal. Az autópark átlagéletkora 10 év feletti a déli szomszédunknál, a legöregebb autóik pedig 20 évnél is idősebb Zastavák. Ebből a nyilvántartások szerint még mindig 63 ezer van forgalomban. 

Horvátországban a Volkswagen a legnépszerűbb személyautó típus, 241 ezer közlekedik belőlük, ezt követik az Opelek, a Fiatok, majd a Fordok, Škodák.

Tavaly 82 ezer új autót adtak el a horvát kereskedők. A vásárlók döntő többsége (12 ezren) Opelt Astrát vett, a Renault Clio lett a második az eladási listákon, a Volkswagen pedig a harmadik helyre szorult vissza.

A legöregebb horvát autók egyike
A legöregebb horvát autók egyike
Top cikkek