Déli szomszédaink evés helyett is dolgoznak

Bedobok valami szendvicset, ezzel csillapítom estig az éhségemet - a többség így írja le hétközbeni ebédjét. A dolgozó horvátokról most az is kiderült, hogy nem szívesen mozdulnak ki a munkahelyükről, naponta pedig alig félórát és mindössze 20 kunát, azaz 720 forintot szánnak a déli étkezésükre.

A megkérdezett horvátok döntő többsége elismerte, hogy a munkahelye közvetlen közelében több olyan lehetőség is van, ahol megfizethető áron, jót tudna ebédelni. Arra viszont, hogy miért nem élnek akkor ezzel, sokan csak a kezüket tárták szét, néhányan az időhiányra fogták - 64 százalékuknak általában nincs is ideje ebédszünetet tartani -, mások pedig épp ezen spórolnak meg pénzt. A többség 20 kunát szán csupán az ebédjére, de vannak, akik ennek a feléből próbálnak kijönni.

A munkahelyi ügyekkel, munkaválasztással és munkakereséssel is foglalkozó Posao.hr internetes lap felmérése szerint a horvát munkavállalók alig 15 százaléka eszik „kint”, gyorsétkezdében, önkiszolgálóban, vagy étteremben.

Hasonló arányban rendelnek az irodájukba valami harapnivalót - leggyakrabban pizzát - a dolgozók, és csupán 13 százalékuk olyan gondos, hogy otthon előre elkészített, bedobozolt ebéddel érkezik meg dolgozni.

Habár az ovosok és szociológusok is esküsznek rá, hogy az ebéd a legfontosabb étkezésünk, aminek hiánya a munkavégzés színvonalán is meglátszik, a munkába járók mindössze 40 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer meleg ételt, és azt is inkább csak este, otthon teszi.

Az ebédszünetet a munkaadók általában maximum félórásra szabják, holott a kutatások szerint minimum egy óra kellene rá.

Top cikkek