A vékony péntárcájúak között jegyzik a magyarokat

Továbbra is a németek a horvátok kedvenc turistái. Mi, magyarok Šibenikre és környékére esküszünk. Dubrovnikot négy éven belül átépítik a nagy óceánjárókon érkező amerikai utasok miatt. Mindjárt indul a nyaralószezon, amely100 millió embernek ad munkát a világon.

A World Economic Forum (WEF) legfrissebb listáján Horvátország a 34. helyet foglalja el a vendéglátás színvonalát tekintve. Százharminc országban vizsgálták a turisztikai iparág jellemzőit: közlekedés, biztonság, tisztaság, környezetvédelem, egészségügyi ellátás, vendégszeretet, infrastruktúra, műemlékvédelem, tájékoztatás, stb.

Svájc, Ausztria és Németország vezeti a listát, Magyarország épp csak orrhosszal (33. helyen állunk) előzi meg a horvátokat, akik jobb minősítést kaptak, mint a szlovénok (36. hely), montenegróiak (59. hely) és a szerbek (78. hely). A volt jugoszláv tagállamok közül leginkább a 105. helyre sorolt Bosznia-Hercegovinának van szégyenkeznivalója.

Míg a világ turistái tehát például Németországba vágynak, a németek döntő többsége külföldön nyaral. A legkedveltebb úti céljuk Spanyolország, a horvát Adria pedig csupán a hetedik a sorban. Pedig a dalmátok a német turistákért vannak oda a legjobban, azt viszont nem értik, hogy Šibenikbe és a környékére miért nem lehet nagyobb számban odavonzani őket. Mintha direkt elkerülnék a magyarok, lengyelek és szlovákok törzshelyeit. Ez annyiból érinti érzékenyen Közép-Dalmáciát, hogy a szállodák kihasználtsága rosszabb, mint északabbra vagy délre. Míg a németek döntő többsége négy-öt csillagos hotelekben nyaral ugyanis, a magyarok inkább olcsóbb apartmanokat keresnek, a lengyelek háromnegyede meg kempingezni szeret. Minket, velük együtt, így a vékony pénztárcájú nyaralók között jegyeznek.

Dubrovnik eközben épp ellentétes problémákkal küszködik, itt a gazdag nyaralók igényeit kellene luxusszinten kielégíteni. A kalkulációk szerint az egymás „sarkát taposó” óceánjárók ugyanis 720 ezer - zömében amerikai - turistát öntenek partra itt majd a következő hónapokban.

A déldalmát város és vezetése a 35 millió eurós várható bevételért cserébe hajlandó elviselni ezt a tülekedést. Lesz hova tenni a pénzt, mert a hajós turizmus Velence utáni második európai fellegvárának kikiáltott Dubrovnikban a városi kikötő teljes átépítésére készülnek. Három-négy éven belül ötcsillagos terminál, és bevásárlóközpont fogadja majd partra szállókat.

Sibenik - a magyarok egyik legkedveltebb helye
Sibenik - a magyarok egyik legkedveltebb helye
Top cikkek