Levélhírek - Távolba írnak tengerészeknek

Mivel a világot járó tengerészeknek nincs lehetőségük az interneten szörfözni, egy horvát kapitány e-mailben értesíti őket arról, mi minden történt a hazájukban. Havi 30 dollárért naponta érkeznek friss beszámolók, a japánok azonban csak hetente háromszor olvashatnak.

Az úton lévő horvát hajókat a Slobodna Dalmacija spliti napilap például folyamatosan nyomon követi, minden nap közlik, épp merre járnak. Rádióadások specializálódtak családi üzenetközvetítésre is, ám az otthonuktól hosszú hónapokig távol lévő tengerészek szíven értesülnének arról is, mi újság a hazájuk politikai, gazdasági, hajózási életében.

A többségük azonban nehezen jut hírekhez, mivel a kereskedelmi hajók mindössze két százalékán engedélyeznek a személyzetnek korlátlan internetezést, általában a leveleik elolvasására van csupán lehetőségük.

Goran Viđak rijekai hajóskapitány nekik találta ki az e-mailes hírszolgáltatást, amelyet kísérleti jelleggel először horvát és montenegrói tengerészek vehettek igénybe. Mostantól viszont már szinte az egész világ bekapcsolódhat - jelenleg 420 előfizetőt jegyeznek, köztük 70 külföldit, például oroszokat, lengyeleket, japánokat, bolgárokat, ukránokat, sőt még indonézeket is.

A Maritime Information Centerben öten dolgoznak, a magánelőfizetők havi 30 dollárért (ötezer forint körül) az ünnepeket kivéve naponta kapnak friss, röviden és lényegre törően megfogalmazott híreket.

Angolul bárki hozzáférhet ezekhez, de csaknem minden náció kérheti már a saját anyanyelvén is a hírszolgáltatást. A japánokkal van csak egy kis gond, illetve a nyelvükkel meg a fordítással, ezért ők csak hétfőn, szerdán és pénteken számíthatnak összefoglalóra.

Az előfizetők 50 százaléka magánszemély, a vállalkozók már kicsit drágábban, havi 45 dollárért iratkozhatnak fel a listára, de lehetőség van hajónként is megrendelni a levélhíreket, havi 60 dollárért.

Néhány hete egy angolul és horvátul is olvasható honlap egészíti ki a szolgáltatást, itt minden fontosabb történést összegyűjtenek a hajózás világából, ideértve a baleseteket, de a különböző jogszabályok módosulását is. 

Top cikkek