Faluvásárlás lett az új divat Horvátországban

Rekordot jegyeznek a horvát ingatlanközvetítők, százhúszan alkudoztak egy romos kőházakból álló kis falura Vis szigetén. Aki végül elvitte, már a hirdetés megjelenése után egy órával letett érte 100 millió forintot.

A 36 ezer négyzetméteres területen 10 düledező kőház - a legnagyobb közülük 56 négyzetméteres - áll. Félórás autóúttal - aszfaltról szó sincs - lehet megközelíteni őket a tenger partjáról. Viszont a hegyoldalban fekvő telekről fantasztikus kilátás nyílik az Adriára, és Komiža kikötőjére.

Visen azonban nagyon szigorúak az építési előírások, nem lehet bármit csak úgy lebontani, és mondjuk kacsalábon forgó villát építeni a helyére. A visiek ugyanis a „földszintes turizmusban”, azaz a tájba illő, hagyományos építkezésben hisznek.

A kőházas falu gazdája is egyelőre legfeljebb felújításban gondolkodhat, ám a befektetése még így is bőven megtérül. Négyzetméterenként ugyanis akár tízszeres bérleti árat kérhet majd érte.

A faluvásárlási láznak egyébként egyszerű - a kusza horvát ingatlan-nyilvántartás furcsaságai közé tartozó - magyarázata van. A dalmát szigetek többségén hivatalosan soha nem parcellázták ki azokat a világtól elzárt földeket, amelyekre a helybeliek építkeztek.

Az ilyen kis falvakban lévő öreg házakat a terület osztatlan, közös tulajdona miatt tehát külön, külön lehetetlen eladni, illetve megvenni. Így előbb szemfüles helyi vállalkozók potom pénzért átvették a háztulajdonosoktól a nevükre a földet, majd csillagászati áron adják tovább az egész falut főleg külföldieknek. 

Aki pedig kedvet kapott, például a Pelješac-félsziget északi felén találhat falut magának, ahol 2,8 millió eurót (242 millió forintot) kérnek egy 90 ezer négyzetméteres területért. Vagy a Trogirhoz közeli Veli Drvenik szigeten, ahol a tengerig lefutó 70 ezer négyzetméteres területen álló 12 régi ház ára: 5 millió euró, azaz 1,3 milliárd forint.  Külön kiegészítő vállalkozások is szakosodtak most már a faluvásárlásokra, ezek úgy hirdetik magunkat, hogy „megszervezzük a felújítást, majd bérbe adjuk amit vett”.

Top cikkek