Ítéletidő bénította meg Dalmáciát

Orkánszerű szél, és hatalmas hóesés miatt lezárták szinte az összes főutat Horvátország délebbi részein. A kompok nem járnak, több helyen pedig leszakadtak a villamosvezetékek, ezrek maradtak áram nélkül. Holnap is csak az induljon útnak Dalmácia felé, akinek halaszthatatlan dolga van.

Imotskiban - Makarska felett, a boszniai határnál - reggelre majdnem félméteres hó esett le, csak úgy, mint Splittől néhány kilométerre a hegyekben. Házak, iskolák teteje szakadt be a hó súlyától.

Az óránként most már több mint 150 kilométeres sebességű orkánszerű északkeleti szél ráadásul több helyen is letépte a villamosvezetékeket. A hiba elhárítását jelentősen megnehezíti, hogy Dalmáciában szinte lehetetlen egyik helyről a másikra eljutni.

A főutakat, autópályákat, hidakat lezárták, de a még járható utakon is alig néhány méteres a látótávolság. Az Adria északibb partján sem jobb a helyzet, kamionsorok vesztegelnek például a Rijeka felé vezető, szintén megrongálódott, illetve lezárt utakon.

Krk szigeténél délben 205 kilométer/órás széllökéséket mértek.

A kompok többsége reggel óta nem indult útnak a kikötőkből, így a nagyobb szigetek is - köztük, Hvar, Brač, Vis, Rab, Pag , stb. - megközelíthetetlenek

Az előrejelzések szerint ma estig még tovább is erősödhet a szélvihar, és holnapra sem várható jelentős javulás. Szokatlanul hideget jósolnak a meteorológusok, szombattól pedig megfordulhat a szélirány, és a tengeren nagy esőzést hoz majd magával délről, a jugó.

(Hírösszefoglaló)

A kompok se járnak az Adrián
A kompok se járnak az Adrián
Top cikkek