A szlovén konyha nem a diétázók álma

A szlovénok több mint felének eszébe nem jutna kalóriaszegény termékeket venni, a többség ugyanis a kifejezetten zsíros ételekből álló, nemzeti konyhára esküszik. Mit azok a védett élelmiszerek? Hogyan fogyókúráznak délnyugati szomszédaink?   

Az egyik legkedveltebb szlovén levesbe káposztát, babot, sonkát, kolbászt, no meg krumplit főznek bele, a végeredmény igen ízletes, ám meglehetősen nehéz étel lesz. Az igazi szlovén konyha tehát nem a diétázók álma, hiszen alapvetően sertés és marhahúst használnak, mártásokkal, sok tésztával. Nem csoda, hogy a felnőtt lakosság 15 százaléka, a gyerekek és ifjak 12 százaléka küzd súlyproblémákkal. 

Habár a boltokban igen nagy a kínálat a kalóriaszegény élelmiszerekből is, a felmérések szerint a lakosság több mint fele nem rak ilyet a kosarába, de kevésbé fogynak a baromfihúsok is.

A legegészségesebben egyébként a 25 év körüliek, valamint a 46 év feletti iskolázott városlakók étkeznek. Természetesen Szlovéniában is a nők táplálkoznak körültekintőbben és tudatosabban.  

A legnépszerűbb szlovén fogyókúrás módszer szerint a napi tápanyagbevitel 40 százaléka lehet szénhidrát: főleg teljes kiőrlésű búzából, vagy zablisztből készült kenyér, tészta, esetleg rizs. 35 százalékban zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani - naponta 300-400 grammot lehetőleg frissen. A 20 százalékos fehérjebevitelt tejtermékek és hús biztosítják, utóbbiból naponta maximum 10 deka jár. Zsírban vagy cukorban gazdag ételek csak 5 százalékban jöhetnek szóba.

Halat, pulykát, tojást, és édességet is lehet többször enni egy héten, sertés vagy marhahúst azonban csak havonta kétszer vagy háromszor. A napi négyszeri, ötszöri étkezés ajánlott, és lehetőleg a reggeli biztosítsa a kalória-bevitel legalább 30 százalékát.

Egy négytagú család egészséges étkezése havonta nagyjából 600 euróba - azaz 160 ezer forintba - kerül, ez az összeg az ottani átlagfizetés 73 százaléka. A tavalyi közel 6 százalékos infláció nem igazán kedvez azonban a zsírszegény táplálkozásnak.Civil egészségvédők ezért most azt szeretnék elérni, hogy az egészséges étkezés alapját biztosító élelmiszereket a szlovén kormány nevezze védettnek, és dán mintára tartsa alacsonyan azok árát, például adókedvezmények biztosításával.

Hogy ebből lesz-e valami, még nem tudni. A szlovén egészségügyi tárca - elvi egyetértését kifejezendő - mindenesetre akciótervet készít az egészségesen étkezni vágyóknak, illetve olyan útmutatót adott ki, amellyel a minőségi étkezést népszerűsíti például a gyerekintézményekben.


 

A férfiak szeretnek enni, a nők tudatosabban fogyasztanak
A férfiak szeretnek enni, a nők tudatosabban fogyasztanak
Top cikkek