Köln és Bonn árnyékában

Brühl, Köln és Bonn között félúton, a nagyok "árnyékában" éli napjait. Pedig igazi ínyencségeket rejt: világörökséggé nyilvánított kastélyegyüttessel, kulturális és szabadidős csemegével várja a látogatókat.

A Kölntől 20 kilométerre délre található város hagyományosan a nagy hatalmú kölni érseké volt. Hírnevét a XVIII. században szerezte, amikor a Wittelsbach-házból származó I. Kelemen Ágost kölni érsek és választófejedelem 1725-ben grandiózus építkezésbe kezdett. Így született a német rokokó építészet mesterműveként számon tartott építmény, melyet építtetője nyomán Augustusburgnak neveznek.

Az épületen és a franciakertben a kor legnevesebb mesterei dolgoztak. A kastély kontytetős, háromszárnyas épülete díszudvart fog közre. A különböző színű márványstukkók és mennyezeti freskók, melyek közül a lépcsőházban található a legszebb, szemkápráztató élményben részesítik a látogatókat. Az érsek, miután teljesült az álma, a kastélypark végében egy újabb mestermű építésébe kezdett. 1729-ben a müncheni Amalienburg mintájára felépíttette a kisméretű, de annál bájosabb vadászkastélyt, a Falkenlustot. A kastély szerényebb kialakítású, de hasonlóan fenséges.

Az Augustusburgot 1949 és 1996 között a német szövetségi elnök és kormány rezidenciájaként használták. Megfordult itt J. F. Kennedy amerikai elnök és II. János Pál pápa is. Az UNESCO 1984-ben hozott döntése a gyönyörű építményeket és a parkot a világörökség részéve nyilvánította.

Az Augustusburg szomszédságában található a város leghíresebb szülöttének, Max Ernst (1891-1976) német festőnek és grafikusnak, párizsi szürrealistának a múzeuma.

Itt van Németország legnagyobb élmény- és vidámparkja. A Phantasialand, mint ahogy a név is mutatja, a fantázia határait elérő számos kihívással és adrenalinszint-növekedést biztosító élménnyel kecsegteti a betérőket. Az élménypark város a városban. Külön városrészekkel rendelkezik, ahol Afrika, Amerika vagy Ázsia különböző területeire látogathatunk. A "River Quest" csónakjain kipróbálhatjuk a vízesések és a zuhatagok közötti utazást, a "Colorado Adventure" fából készült hullámvasútján száguldhatunk, de akár a "Galaxy" csillagjaihoz és a titokzatos városba, a "Wuze Town"-ba is eljuthatunk.

Brühlt könnyen elérhetjük a Budapestről induló és a kölni repülőtérre érkező fapados légitársaság (Germanwings) járatával vagy vonattal. Autóval érkezve megtalálni a várost kisebb kaland a Köln környéki "autópálya-tengerben". Végül egy három számjegyű autópálya vezet hozzá.

www.bruehl.de

www.maxernstmuseum.lvr.de

www.phantasialand.de

A világörökséggé nyilvánított rokokó kastélyok egyike
A világörökséggé nyilvánított rokokó kastélyok egyike
Top cikkek