Áramtermelés dalmát napesküvőből

Önellátás melegvízzel, ingyen fűtés, a felesleges árammal meg keressen pénz - ezt ajánlja legalább is a dalmátoknak egy Šibenik mellett élő német házaspár. A jövő befektetéséhez 20 négyzetméternyi szabad felület kell, a többi már hitelből is megy.  

Hihetetlen, de megvalósítható - mondja a Voss házaspár. A Németországból érkezett és Šibeniktől nem messze letelepedett Astrid Lamparski és Ulrich Voss házi áramtermelésre ad tanácsokat a horvátoknak. A napenergia hasznosítására pedig úgy csábítanak kuncsaftokat, hogy jó kereseti lehetőséget ígérnek nekik.

- Akinek háza, terasza, udvara van, és talál egy 21-28 négyzetméteres szabad felületet, egyszerűen felállíthat napelem paneleket, amivel könnyen megoldhatja a saját áramellátását. Az ezen felül keletkező felesleges energiát meg eladhatja az államnak, méghozzá az előállítási költségek négyszereséért - állítják Vossék, akik elsőként hoztak létre Horvátországban egy napenergiára szakosodott tanácsadó céget. 

A vonzó üzletnek törvényi háttere is van déli szomszédunknál, ahol az alternatív energiaforrások megtalálását igen komolyan veszik. Így például januártól kamatmentes hitel jár napkollektorok, napelemek vásárlására, sőt az is rögzíti a jogszabály, hogy a Hrvatska Elektroprivreda - azaz a horvát állami áramszolgáltató - átveszi a megtermelt, de fel nem használt kilowattokat. Ezzel pedig, Vossék szerint a beruházás önfinanszírozóvá válik.

Vége az áramnélküliségnek a szőlőskertekben, távoli kis szigeteken, és olajfaligetekben - hangzik a csábító szlogen, amihez szakértők azért hozzáteszik azt is, hogy a jelenlegi napkollektorok, napelemek hatásfokát tekintve a komolyabb méretű házi áramfejlesztés azért még várat magára.

A többség legfeljebb önellátásra rendezkedhet be, erre is milliós nagyságrendben kell forintot, illetve ennek megfelelő összegű kunát előteremteni. 



A német házaspár másik vállalkozása is kapcsolatban áll egyébként a napsugarakkal, bár sokkal költőibb az energiatermelésnél. Vossék a Krka vízesésnél kötöttek házasságot néhány évvel ezelőtt. Oly annyira megtetszett nekik aztán a helyszín, hogy maguk is szerveznek most már oda esküvőket, főleg németeknek. A szolgáltatás elnevezése "napesküvő". A horvát cégüket meg Carpe Diemnek hívják.

Az értékes sugarak
Az értékes sugarak
Top cikkek