A zágrábi háziorvosoknak is kijutott a reformból

Központilag vezérelt, számítógépes betegirányító rendszerrel birkóznak a háziorvosok a horvát fővárosban. Az újítás lényege az lenne, hogy a páciensek a legrövidebb időn belül szakrendelőbe kerüljenek. A gyógyítók elszántan küzdenek a programmal, amitől a szerver folyton kiakad.

Számítógéppel próbálják szakorvosi vizsgálatra küldeni mostantól a betegeket Zágrábban. Az előírt „szolgálati út” szerint a beteg először a háziorvosát keresi fel, aki csak beüti a szükségesnek talált szakorvosi vizsgálat kódját a számítógépes rendszerbe, és máris megtudja, hol van a legközelebbi szabad időpont.

Ha ez a páciensnek is megfelel, azonnal virtuális sorszámot tépnek. A helyszínről, és a pontos időpontról egy nappal korábban sms-ben kap emlékeztetőt aztán a beteg.

Az ötlet jó - ismerik el a zágrábi háziorvosok, akik a „de” kötőszó után nem győzik sorolni aztán a kételyeiket. Egyrészt sokan vannak közöttük, akik gyógyítani inkább tudnak, mint a számítógépen adatokat küldeni. Sok helyen régi programokkal és komputerekkel dolgoznak, amiket kalandosan lehet csak a hálózatba kötni. A központi szerver ráadásul nem nagyon bírja a terhelést, így többször is neki kell futni egy-egy beteg regisztrálásának.

Az elképzelések szerint a szakorvosoknak a rendszer megmutatná a páciens kórelőzményét, kinél, mikor, milyen panaszokkal járt, ez azonban már adatvédelmi kérdéseket is felvetett. Egyelőre azonban nincs miért aggódni, mivel igen ritkán jön létre az ilyen összeköttetés.

Gordana Marijić háziorvos úgy nyilatkozott a Jutranji List napilapnak, hogy a horvát egészségügyi reform elképzelései valóban betegcentrikusak, és sok időt megspórolnának a pácienseknek, ha kivitelezhetőek lennének. Neki azonban még egyetlen egyszer sem sikerült így röntgenre, CT-vizsgálatra vagy vérvételre küldenie senkit, maradt a hagyományos módszernél, azaz kézzel ír beutalókat.

 

 

 

 

 

Top cikkek