Koszovó előre is köszöni

Internetes világtérképen folyamatosan nyomon követő majd, ki fogadta el a függetlenséget és ki nem. Megmutatjuk, hogy milyen lehet az önálló állam nemzeti zászlója, és békés időutazásra hívjuk azokat, akik már csak a véres összetűzésekről szóló hírekből ismerik ezt a vidéket.

Európai kék, sárga csillagokkal vagy fekete- piros csíkos? Koszovónak egyelőre nincs saját zászlója, ezért az albánt vagy az uniósat használja. Lobogó tervek

Ibrahim Rugova - Koszovó 2006-ban elhunyt elnöke - 2000. október 29-én mutatta be javaslatképpen Dardania zászlóját, amelyen az albán sas látható, és a legendás, „ősi föld ”.  (Az albánok történelmi időben is próbálják beelőzni a szerbeket, és úgy tartják, hogy a rómaiak már időszámításunk előtt 146-ban meghódítják Dardania néven Koszovó mai területének nagyobbik részét.) Ez a zászlóterv azonban nem lett túl népszerű.

2007 júniusában aztán valódi pályázatot hirdettek ki az önálló koszovói lobogóra, amelyre 993 javaslat érkezett. A kiírás szerint a színvilág kötött: vagy az albán piros és fekete vagy pedig a volt jugoszláv piros, kék, fehér összeállítást kell követni. Elvárás még, hogy a kétfejű sas ne szerepeljen benne, viszont a zászló jelképei tükrözzék vissza, hogy Koszovó soknemzetiségű állam.

Politikusokból és egyéb szakértőkből álló csoport - Unity Teamnek nevezték el egyébként magukat - bírálta el a pályázatokat, amelyek közül végül három maradt versenyben február elejére. Ezek közül a parlament dönt majd, kétharmados többséggel.


Kék mezőben Koszovó fehér térképe, öt uniós csillaggal, amelyek azért különböző méretűek, mert az etnikai csoportokat képviselik. A legnagyobb természetesen az albánoké. (Mentor Shala és Besnik Nuli tervezte.)

Egyszerűbb megoldás, három függőleges csíkkal jelezve az összetartozást és különállást - Valon Syla műve.



Az előbbi változata, ahol a két fő színt egy fekete spirál köti össze a fehér mezőben.


A függetlenség napja

A „Koszovó köszöni” internetes oldal eközben már visszaszámlál, és azt mutatja, melyik 51 országtól - köztük vannak Európa államai, és így természetesen Magyarország is - várható el, azaz kész arra, hogy elfogadja Koszovó önállóságát.  A világtérképen folyamatosan nyomon követhetők majd a reakciók. Itt látható az eredményjelző térkép.

Rigómező 1977-ből:„A híres Kosovo Polje, azaz Rigómező északi peremén elhelyezkedő Kosovska Mitrovicára érve - az egyéb néprajzi sajátosságok mellett - új nyelvvel találkozunk, mégpedig olyannal, amely semmilyen európai nyelvvel nem mutat rokonságot.

Az ország politikai felépítéséből, Jugoszlávia népei testvéri összefogásának, szövetségének elvéből következik, hogy a főképp albánok - ahogy itt mondják „siptárok” - által lakott Koszovó kiterjedt autonómiát élvez, albán nyelvűek a feliratok, utcanevek, albán nyelvű újságokat láthatunk, albán nyelvű rádióállomás működik e terület központjában, Pristinában, s albán nyelvű oktatás folyik az oktatási intézmények minden fokozatában.

Körülbelül 800 ezer albán él e vidéken s élvezi az autonómia által biztosított nemzetiségi jogokat, ott, ahol a királyi Jugoszlávia ideje alatt csak az elnyomás, és a szegénység jutott osztályrészéül.

Az országnak ez az egykor legelmaradottabb területe külsőleg is hatalmas változáson ment át az elmúlt két évtizedben. A Kosovo Polje vidéke ásványi kincsekben kimeríthetetlenül gazdag: szenet, színesfémeket bányásznak Rigómezőn, a trepčai ólom-higany bánya termelése a negyedik helyet foglalja el Európában.

A bányászat adta a középkori Szerbia gazdagságát is, I. Uroš szerb király Magyarországról behívott szász bányászokat telepített le Novo Brdo környékén.

A fémekért fizetett csengő aranyakból épülhettek a pompás kolostorok. Ennek a középkori gazdagságnak vetett véget a török dúlás. Primitív életkörülmények közé süllyedt a később az agák és bégek által sanyargatott nép…

A táj új felvirágzását az évszázados szerb-albán-török viszály megszűnését dokumentálják az új erőművek, bányák, ipari üzemek füstölgő kéményei, messze világító fehér gyárépületei, a 80 km hosszan elnyúló mezőség mentén.

Az ipari jellegű Kosovo Poljétól nyugatra a dombok egyre magasabb hegyekbe mennek át, amelyek az albán határnál 2000 méter fölé emelkednek. Ezek medencéiben terül el a dimbes-dombos, gyümölcstermeléséről híres, inkább mezőgazdasági jellegű Metohija, az albán jellegű Kelet hangulatával, és a középkori kolostorépítészet néhány gyöngyszemével…”

  (Bács Gyula: Jugoszlávia útikönyv)

Pristina ma
Pristina ma
Top cikkek