Ötszáz James Bond a horvát maffia ellen

Drága autókat vezetnek, jó fizetést kapnak, és gyors jachtokon erednek a tengeren pihenő bűnözők nyomába. A korrupció és szervezett bűnözés ellen fellépő horvát elitrendőrnek nagyobb hatalma lesz, mint egy FBI-os és CIA-s ügynöknek együttvéve. Akárkiből nem lehet azonban szuperzsaru Horvátországban.

Prostituáltakat futtató hálózatok, kábítószer-kereskedelem, alvilági leszámolások és pénzmosás - csak néhány, az eddig jobbára felderítetlen, szervezett bűncselekmények közül Horvátországban. A horvát rendőrség most úgy döntött, hogy egy 500 fős elitalakulattal száll szembe a maffiával, a szuperzsarukat pedig szigorú kritériumok alapján választják majd ki.

Az egyetemi végzettség, kiváló fizikai és pszichés állapot, nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek, fedhetetlen előélet, valamint biztos fegyverhasználat a minimális elvárások közé tartoznak. A jelentkezők az utolsó fázisban szigorú átvilágításon esnek majd át, még poligráfos vizsgálatnak is alá kell vetniük magukat.

Akik megfeleltek, igen kemény kiképzést kapnak a Jutarnji List szerint. A végeredmény azonban 500 James Bond lesz. A szuperzsaruknak legalább félmillió forintnak megfelelő fizetés jár, és BMW-vel vagy Mercedesszel járhatnak. Nyáron pedig gyors jachtok fedélzetén lopakodnak a vakációzó maffiózók közelébe.

A legmodernebb kémeszközökkel gyűjtenek majd bizonyítékokat a „nagy halak” ellen - lehetőséget kapnak például telefonok lehallgatására, sms-ek, és e-mailek olvasására, belenézhetnek bankszámlákba. 

Látszólag semmi közük nem lesz a rendőrséghez, hiszen például „kamu” cégeket alapítanak, vagy vállalatok alkalmazottjai lesznek, sőt, szükség esetén a bűnözők közé is beépülnek. A legtöbbjük magányosan dolgozik majd, hogy véletlenül se lehessen kapcsolatba hozni senkivel.

A horvátok évek óta tervezik a maffiaellenes különleges rendőri egység létrehozását. Most a küszöbön álló uniós csatlakozás feltételei miatt is indokolttá vált a hatékonyabb fellépés a szervezett alvilág, és a szerteágazó korrupciós ügyek ellen. A végső érv a James Bondok mellett két tavalyi rendőri siker volt.

Beépült ügynökök leplezték le például Rijekában Európa egyik legnagyobb kábítószer-elosztó központját. Dubrovniki közigazgatási hivatalokban munkát vállalt fedett nyomozók pedig kiderítették, hogy bizonyos szállodákat kenőpénz fejében soroltak át előkelőbb kategóriába. Az elitalakulatnak Zágrábban, Splitben, Rijekában és Eszéken lesz központja, az egész projekt beindítása, amelyhez szakmai segítséget a brit rendőrség ad, négymillió euróba, azaz több mint egymilliárd forintba kerül majd.

Top cikkek