Az elvesztett dalmát tengerész

Ki is ismeri Tomislavot, aki 1980-ban Pulában szolgált tengerészként? - a különös hirdetés a Slobodna Dalmacijában jelent meg nemrég. Mint kiderült, egy 27 éves holland lány keresi vele horvát édesapját, akiről nemrég szerzett csak tudomást. 

A hirdetésben megadott telefonszámon egy zágrábi férfi jelentkezik, akinek valójában fogalma sincs az egész történetről. Egy soha nem látott, Hollandiában élő, távoli rokonának tesz csupán szívességet, meséli. Annyi a feladata, hogy ha felhívja őt egy Tomislav nevű férfi, akkor elkéri tőle a telefonszámát.

A Slobodna Dalmacija újságírói ugyanezen a nyomon elindulva, illetve a hirdetésben szintén szereplő e-mail cím alapján végül előkerítettek egy holland hölgyet, akiről kiderült, hogy egy tévéműsor szerkesztője. A „Spoorloos”, azaz „nyom nélkül” című holland sorozatban eltűnt hozzátartozók, barátok, szerelmek, és szülők után kutatnak a világ legkülönbözőbb pontjain.

Itt jelentkezett az a 27 éves holland lány is, aki sokáig csak annyit tudott a származásáról, hogy édesanyja örökbe adta őt, miután megszületett.

A lány másfél évvel ezelőtt megkereste aztán a vérszerinti anyját, aki boldog családi életet él a férjével, és a gyerekeivel. A mama elmesélte, hogy 1980-ban Pulában nyaralt, ott ismerkedett meg egy tengerésszel, akit Tomislavnak hívtak, a barátai pedig Tomeknak szólítottak.

A vezetéknevére azonban már nem emlékezett, amikor hazaérkezve kiderült, hogy terhes lett tőle. Annyit tudott róla csupán, hogy 1960-ban született, és Splitből származott, ahol a szüleinek húsboltja volt.

Az egyetlen, 28 évvel ezelőtt emlékbe kapott fényképet, amin Tomislav a barátaival látható, a mama megőrizte, és odaadta a lányának.

A holland tévéműsor szerkesztője azt mondta a horvát újságíróknak, hogy a lány nem szeretne a nyilvánosság elé lépni. Nem tudja ugyanis, hogy reagál majd rá az apja. Nem szeretné elriasztani, nagyon bízik abban, hogy a hirdetésre valaki talán jelentkezik, vagy legalább valaki előkerül a most már legalább 48 esztendős férfi családjából.

Top cikkek