Stop a csicsás házaknak

Minden nagyobb horvát városban szakértőkből álló bizottságot kell felállítani mostantól annak eldöntésére, hogy a tervezett épületek esztétikailag is illeszkednek-e a környezetükbe - ezt írja elő legalább is egy új miniszteri rendelet Horvátországban. Azt, hogy mi számít szépnek, építészek döntik majd el.  

A „szépségbizottságok” - ahogy a köznyelv máris elnevezte őket - feladata lesz a ronda, ízléstelen, túl csicsás házak felépítésének megakadályozása. A második mandátumát kezdő Marina Matulović-Dropulić, a horvát környezetvédelmi, építési, illetve területfejlesztési tárca vezetője legalább is ezt várja el tőlük.

A minisztérium nem teszi kötelezővé az esztétikai bírálatot, csak nyomatékosan ajánlja, hogy a tervezők, kivitelezők, és építtetők konzultálják meg az ötleteiket vagy akár színválasztásukat is helyi szakemberekkel.

Elméletileg tehát kivitelezhető az is, amit a szépségbizottság kifogásol, ám a turisztikailag frekventált vidékeken az építési engedélyek kiadásánál azért a hatóságok mindenképpen figyelembe veszik majd ezt a szempontot is.

Vagyis a bizottságok döntése nem nagyon kerülhető meg, az építési hatóságon keresztül mégiscsak lesz beleszólásuk abba, hogy milyen legyen a városkép.

Zábrábban, Eszéken, Splitben, Šibenikben máris megalakultak a szépségbizottságok. Egyelőre nehézséget okoz azonban, hogy a jó nevű építészek - akiknek mértékadó lehetne a véleménye -, nem szívesen cenzúrázzák kollégáik munkáit.

Top cikkek