Még mindig ég a török hajó rakománya az Adrián

Több mint két napja ég egy teherhajó a horvát Adrián. A 200 kamiont szállító UND Adriyatik Isztambulból tartott Trieszt felé, amikor tűz ütött ki a fedélzetén. A személyzetet és az utasokat kimentették, azt viszont senki nem tudja, hogy mi van a rakománnyal, ami jobbára veszélyes anyagokból áll.

- Túléltem életem legrosszabb napját, mi egyebet mondhatnék - Sardis, a szerencsétlenül járt török matrózok egyike így hárította el az újságírók faggatózását egy velencei szállodában. Tizenkilenc társával és a teherhajón utazó 10 kamionsofőrrel együtt azonnal a vízbe ugrottak, amikor az UND Adriyatik lángra lobban. Szerencséjükre egy görög hajó perceken belül a helyszínre ért, és kimentette őket. Öten könnyebben megsérültek, ezért egy velencei kórházba kerültek. Szépen javul az állapotuk, közölték tegnap az olasz orvosok.  

- Mindenünk odaveszett, a papírjaik, a pénzük, még az a szerencse, hogy a görög hajón kaptunk száraz ruhát, most is ez van rajtunk - mondta Sardis.

Megtörtént, amitől a horvátok eddig csak rettegtek: súlyos környezeti szennyezés fenyeget a lángra gyúlt 193 méter hosszú török teherhajó miatt az Isztriai-félsziget délnyugati részén. A tüzet ugyan sikerült lecsillapítani, és ellenőrzés alá vonni egy speciális tengeri mentésre szakosodott holland csapat segítségével - ők részt vettek például a Kursk orosz tengeralattjáró felszínre hozásában is -, a veszélyes anyagokból álló rakomány egy része azonban még mindig ég. Az időközben feltámadt, erős északkeleti szél szerencsére már a nyílt tenger felé sodorja az UND Adriyatikot.

A legrosszabb, ami bekövetkezhet, hogy a hajótest - amelynek legalább 1500 Celsius-fok lehet most a belsejében - kettétörik, vagy netán felrobban. A holland speciális mentők szerint akkor lehetne a leggyorsabban és leghatékonyabban eloltani a tüzet, ha sikerülne feljutni a hajó fedélzetére. Ezt viszont a viharos szél egyelőre megakadályozza.  Még mindig nem tudni azt sem, vajon mi okozta a tüzet, ami a szemtanúk szerint valahol a raktérben keletkezhetett.

(Hírösszefoglaló)

Top cikkek