Csigát néztek emberhúsnak Izolában

Egy csiga darabja került a szlovéniai Izolában lévő kórház szendvicsébe, nem emberhús - erre a megállapításra jutott legalább is az esetet vizsgáló héttagú bizottság és a ljubljanai egyetem biokémiai intézete. A bejelentés azonban nem zárta le az ügyet, sőt.

Lehet vegyes - válaszolja a hentes kérdésére az izolai boltban előttem álló férfi, majd mosolyogva hozzáteszi: de csak marhát, meg sertést daráljon bele, emberhúst nem kérek. A szlovén tengerparti kisvárosban élők így reagálnak a helyi botrányra, amiről most kiderült, hogy valójában meg sem történt.

Nem emberhús volt - ezt közölték ugyanis a szlovén újságírókkal tegnap az izolai szendvicsbotrány vizsgálói Ljubljanában. A majdnem nyolcmilliméteres nyershús egy csiga darabja, és feltételezhetően a salátalevéllel került abba a szendvicsbe, amelyet az egyik dolgozó a kórház menzáján vásárolt január 17-én délelőtt.

Mint arról beszámoltunk, a furcsa, rosszízű húsdarabka aztán a kórház citopatológiáján végezte, ahol tüzetes vizsgálatnak vetették alá. Néhány nappal később azt állapították meg róla, hogy valószínűleg emberi eredetű, méghozzá egy szájüreg belső falából származhat.

Az eset pillanatokon belül a szlovén újságok címlapján volt, az izolai kórház igazgatója pedig azzal magyarázkodott, hogy talán ártani szeretettek volna a furcsa szendviccsel a kórház hírének, vagy a köpenyén vitte be az étterembe az emberi húsdarabot valamelyik orvos, avagy nővér.

A ügyet Izolában héttagú bizottság vizsgálta - ennek tagjai még hétfőn is a helyszínen kérdezősködtek -, a húsdarabot pedig Ljubljanában szedték ízekre, azaz rostokra az egyetem biokémiai intézetében. A szakértők végül arra jutottak, hogy egy csiga testének maradékáról van csupán szó.

Az ügy ezzel nem zárult le, hiszen újabb nyomozás indult annak kiderítésére, hogy az igen jól felszerelt, és komoly szövettani vizsgálatokat végző izolai laborban hogy nézhették emberi eredetűnek a csigát.

A kórházban az igazgató szigorú tiltása miatt senki nem nyilatkozhat a történtekről.

Izolában beszédtéma a helyi botrány
Izolában beszédtéma a helyi botrány
Top cikkek