Bosszúból blogoló rendőr

Egy szókimondó blogger tartotta sakkban az elmúlt hónapokban Šibenik potentátjait. A „rejtélyes firkászról”, aki kiteregette a legkényesebb városi ügyeket, és élesen kritizálta a polgármestert, jegyzőt, rendőrfőnököt, végül kiderült, hogy a parti őrségnél dolgozik, és munkaidőben írja internetes naplóját.

A horvát tengerparti városban hónapokon át próbálták kitalálni, vajon ki lehet a „Šibenska konoba” című blog szerzője, aki nem átallott politikai kurvákról, és impotens városvezetésről értekezni, valamint folyamatosan kiszivárogtatott háttérinformációkat az épp aktuális helyi ügyekről.

Mivel elsősorban rendőrségi vonalon volt jól értesült a blogger, nyilvánvalónak tűnt, hogy maga is tagja a testületnek, politikai értékrendjét tekintve pedig inkább a kormányzó HDZ párt ellenfelei közé tartozik.

A leleplezés hosszas megfigyelés eredménye volt, és a „rejtélyes firkász” végül azon bukott le, hogy munkaidőben posztolt a hivatali számítógépén. Most Damir Horvatović nevétől hangos Šibenik, aki 2003-ig a megyei vízirendészetet élén állt, ahonnan az akkor hatalomra került HDZ-s városvezetés - konkrétan pedig az általa sokat kritizált jelenlegi rendőrfőnök - váltotta le. A városi pletykák szerint a blogolás az elmúlt őszi választási kampány része is volt, hiszen Horvatović állítólag arra készült, hogy ő lesz az új helyi rendőrfőnök, ha az ellenzéki SDP alakíthat új kormányt.

Horvatović ellen, aki jelenleg a parti őrségnél dolgozik, fegyelmi eljárást indítottak méltatlan hivatali viselkedés, és a szolgálati komputerének szabálytalan felhasználása miatt.

A horvát újságok külön kiemelik, hogy egyelőre senki nem cáfolta az általa közzétetteket.

Február elsején kelt egyébként az utolsó bejegyzés az oldalon „Hogyan tovább” címmel: „Valamelyik nap átnéztem a korábbi témáimat, és szomorúan állapítottam meg, semmi nem változik a városunkban, ami a vezetés teljes érdektelenségét mutatja. De nem adom fel, ez a blog egyszer talán mégiscsak elindít majd valamit… - írja Horvatović.

Šibenik a tenger felől nézve
Šibenik a tenger felől nézve
Top cikkek