A horvátok többet költenek, mint amennyit keresnek

Ivo Sanader miniszterelnök alapdíjazása 19 ezer kuna (közel 700 ezer forint), azaz nagyjából két és félhónap alatt megkeresi egy létminium alatt élő négytagú család éves bevételét. A leggazdagabb horvátok négyszer annyit keresnek, mint a legszegényebbek.

Kétszáz zágrábi nagyvállalat szakszervezete tüntetni hívja január 30-án délutánra a polgármesteri hivatal elé a fővárosiakat. Ezzel tiltakoznak majd a zágrábi víz-, és csatornadíjak tervezett 50 százalékos, valamint a közlekedési díjak közel 40 százalékos megemelése ellen. Előbbit a csőrendszer felújításával, utóbbit új villamosok, és buszok forgalomba állításával indokolta a zágrábi városvezetés.

A hivatalos becslések szerint havonta átlagosan 50 kunával – 1800 forinttal – fizetnek majd többet a zágrábi családok, az utca embere azonban az élelmiszerárak, és energiahordozók drágulását is hozzávéve ehhez, legalább 200 kunás – 7200 forintos – kiadás-növekedéssel számol.

A horvátok életszínvonala hivatalosan az európai átlag 47 százalékát éri el. Az élelmiszerek, ruhák átlagára a leggazdagabb európai államokéhoz közelít, mindössze 20-25 százalékkal alacsonyabb azoknál. Így ha a kiadásokat vizsgáljuk meg, kiderül, hogy a horvátok sokszor többet költenek, mint amennyit keresnek. Ennek oka, hogy déli szomszédunknál a jövedelmek egy része még mindig a feketegazdaságból származik.

De vajon mennyiből is élnek a horvátok?

Ivo Sanader miniszterelnök alapfizetése például 19 ezer kuna, helyettesei pedig 17 ezer kunát (600 ezer forintot) keresnek. Egy miniszteri díjazás havi 15 ezer kuna (540 ezer forint). Ehhez persze kiegészítések, és költségtérítések is jönnek még.

A horvát havi átlagbér 4500 kuna (162 ezer forint) körül van. Élelmiszerre és közüzemi kiadásokra családonként legalább 5100 kunát, azaz 183 ezer forintot kell kiadni havonta.

171 ezer ember kap szociális segélyt (havi 400 kuna – 15 ezer forint). A létminimum pedig havi 1845 kuna (66 ezer forint). Az átlagnyugdíj 2100 kuna (majdnem 76 ezer forint).

A létminimum alatt élő négytagú családok összjövedelme évente nem haladja meg a 46 ezer kunát, azaz 1,6 millió forintot.

A leggazdagabbak Horvátországban legalább négyszer annyit keresnek, mint a legszegényebbek. Ezzel az európai átlagot hozzák a horvátok. Az unión belüli legnagyobb társadalmi különbségek egyébként Litvániában és Portugáliában vannak, a legkisebbek pedig Szlovéniában és Dániában.

Top cikkek