Mikrochipre cserélt boszorkányátkok

Eltűntek Tito szeretői, és Krisztusnak is kevesen képzelik magukat. Ma már nem boszorkányok átkaitól, beépített chipektől rettegnek a pszichiátriai kezeltek. Zágrábi orvosok legfrissebb felmérése szerint a modern technika megváltoztatta a hallucinációs képeket, a betegek többsége arra panaszkodik, hogy a mobilján keresztül irányítja valaki.  

Míg húsz évvel ezelőtt nők tucatjai vallották be, hogy ők Tito szeretői, ma már senki nem jön hozzám, mondjuk azzal, hogy a jelenlegi miniszterelnökkel, Ivo Sanaderrel titkos kapcsolatban állna - állítja dr. Želimir Skočilić, a zágrábi Vrapče kórház pszichiátere. - Nem is olyan rég még démonokról, ördögökről, sárkányokról, és boszorkányokról meséltek a betegeim, ma inkább arra kérnek, hogy távolítsam el a testükbe akaratuk ellenére beépített chipeket.

Dr. Krunoslav Nikodem, a zágrábi egyetem szociológia tanára és kutatója úgy vélekedett a Jutarnji List horvát napilap kérdésére, hogy a téveszmék is lépést tartanak a világ modernizálódásával, mintha a betegek immár akciófilmek jeleneteit kezdenék „álmodni”. A pszichiáterek jelzése szerint egyre több az olyan páciens, aki biztos benne, hogy például emésztési problémáit egy mikrochip okozza, amelyet álmában valahogy bejuttattak a testébe, és valakik, valahonnan, a mobiltelefonján keresztül irányítják vele a gyomorműködését.

Mások azt állítják, hogy a fogukban egy mini GPS (azaz műholdas helymeghatározó rendszer) rejtőzik, amin keresztül folyamatosan ellenőrzik a mozgásukat, azaz szemmel tartják őket. 

- A boszorkányok már tíz évvel ezelőtt elkezdek háttérbe szorulni, a pszichiátriai betegek bűbáj és rontás helyett egyre gyakrabban „kaptak utasításokat” a rádiójukon vagy a tévéjükön keresztül - meséli dr. Skočilić. - Ma sok páciensem életét a számítógépes játékok vezérlik, és csak elvétve jön azzal valaki, hogy megszállta az ördög.

A történelmi és egyházi alakokkal való azonosulás pedig szinte teljesen eltűnt a kórképekből. Egy dolog állandó, a veszélyérzet, de mintha az is globalizálódna. Saját biztonságuk helyett egyre többen aggódnak már az egész világért.


Top cikkek