Már készítik a maskarát a busók

Aki időben észbe kap, az idén nem marad ki a mohácsi busójárásból. Ez a hagyomány ugyanis továbbra is él, s vigasságaiban részt vesz az egész város.

A mohácsi programok január 31-től február 5-ig tartanak majd. A kisfarsanggal veszi kezdetét a nagy vigasságsorozat, hogy aztán bálok és vidám maszkok felvonulása, nagy csujogatás, ijesztgetés és végül a tél koporsójának ünnepélyes elégetése zárja be a programot. A busójárásról, erről a sajátosan mohácsi sokác rendezvényről szinte mindenki tud, de elég kevesen ízlelték meg az ősi ünnep eredetiségét, vadságát, látták közelből az álarcokat és a régi maskarákat.

A programokról, szállásról tájékozódhatunk a mohacs.hu honlapról. Ha valaki tudományos ismereteket is szerezne a busójárás eredetéről, akkor ajánlom a Kanizsai Dorottya Múzeum web-site-ját: mohacs.jpm.hu
Az is valódi csoda, hogy a XXI. századra is megmaradt ez az ősi szláv ünnep, amelyet az etnográfusok szerint más, horvátok lakta vidékeken is megültek többé-kevésbé hasonló formában. A szertartások, amelyeket a turisták is láthatnak a tél elkergetését, eltemetését szolgálják. A legenda viszont arról szól, hogy a helyiek valamikor a török elől a Duna túloldalán bújtak meg. Valaki közülük álmot látott, s ezután készítettek ijesztő álarcokat fából, öltöttek birkabőr gúnyát, s ragadtak mindenféle szerszámot, kardokat, hogy a folyamon átkelve elűzzék a törököket. Az éppen ébredezők azt hitték volna, hogy ördögök törnek rájuk, s mindenestül eltakarodtak.

 

Nos, ezt játsszák el újra és újra a helyiek, s ezt láthatjuk február legelső napjaiban. De lesznek nemzetiségi táncházak, jelmezverseny, több bál is. Aki a részletes programra kíváncsi, megtalálja Mohács város internetes honlapján. Itt találhatja meg a helybeli szállások telefonszámát, a vendéglátóhelyekről is tájékozódhat. Oly sok programot kínálnak csütörtöktől keddig (február 5-ig), hogy érdemes tovább maradni a kedves és hangulatos Duna parti városban.

A hagyomány szerint a Mohácsi szigetről csónakkal érkeznek a busók
A hagyomány szerint a Mohácsi szigetről csónakkal érkeznek a busók
Top cikkek