Alfanők kora

Milyen az ideális nő? A horvát férfiak többsége szerint otthont teremtő családanya és jó háziasszony. A gyengébbik nem képviselői viszont saját karrierről, meg pelenkázó férjről álmodoznak. A társadalomkutatók szerint Horvátországban is eljött az alfanők kora.

Nemcsak munkahelyük van, de szépen ívelő karrierjük is. A férfiakkal már nem csupán egyenjogú, de őket például társadalmi szerepvállalásban le is köröző, vezérszerepre törő „alfanők” azonban nem hisznek a szingliségben. Akkor érzik teljesnek magukat, ha férjhez mennek, és gyerekeket is szülnek.

A legsikeresebbek közülük az idő előrehaladtával egyre nagyobb vállalatokat irányítanak, vagy politikai karrierre hajtanak. Mindez elképzelhetetlen számukra háztartási alkalmazott, segítő családtagok, és szívesen főző, pelenkázó férj nélkül.

Horvátországban a nők döntő többségének vágyai 1995-ben még egybeestek a férfiak elvárásaival. Azaz családot szerettek volna, és fakanállal a kezükben is teljes értékűnek látták magukat. A Gfk nemzetközi kutatóintézet hét évvel későbbi felmérései szerint a családanyák egy része már fellázadt. A fiatalabb és képzettebb nők egyre inkább elutasították a hagyományos szereposztást. Divatba jött a válás, és ami addig szinte elképzelhetetlen volt a déli szomszédunknál, nők is elkezdtek önállóan vállalkozni.  

Ma 18 ezer kisebb céget irányítanak hölgyek Horvátországban, és nagyjából 100 ezer alkalmazottal dolgoznak. De a nagyobb vállalatok élén is egyre több a sikeres női menedzser, igazgató, az új horvát kormányban pedig két női miniszterelnök-helyettes van, egyikük ezzel együtt miniszter is, két további tárcavezető hölgy mellett.

A kutatók szerint az alfanőket egyelőre idegenkedve fogadja a horvát társadalom. A férfiak nem csupán a pelenkázást tartják elképzelhetetlennek, de beosztottként is nehezen tűrik meg a női főnököket.

Ha pedig egy férfi és egy nő közül kell választani meghatározott gazdasági vagy politikai vezetői posztra, a férfiak és nők többsége egyetértően, és határozottan még mindig az erősebb nemre voksol inkább. 

 


 
 
 

 

Top cikkek