Pedofilűző programot fejlesztenek a horvátok

Saját szoftverrel veszik fel a harcot a kisiskolásokat interneten keresztül zaklató pedofilok ellen a horvátok. A program kulcsszavak alapján blokkolja a veszélyes oldalakat és tartalmakat. Az újítás bevezetésének legnagyobb gátja, hogy a szülők többsége nem ért a számítástechnikához. 

Állítólag az év végére készül el az a különleges szoftver, amellyel a horvát szülők ellenőrizni tudják, merre szörfözik a gyerekük a világhálón. De nem csak erre jó majd a PIN kóddal aktiválható program: blokkolni lehet vele a nemkívánatos, veszélyes oldalakat, tartalmakat is. Első körben horvát nyelvterületen használható majd, azaz a horvát oldalakról érkező próbálkozásokat védi ki meghatározott kulcsszavak alapján. A kiszűrt tartalmakat a program aztán automatikusan feljelenti, a szolgáltatók pedig kötelesek kivizsgálni az eseteket, de jogukban áll a legkisebb gyanú esetén is, azonnali hatállyal eltávolítani a kérdéses tartalmakat.

A pedofilűző program elkészítését az eszéki gyermekvédelmi intézet kezdeményezte. Egyelőre még fejlesztik a szoftvert, aminek azért is tart sokáig a bevezetése, mert minden fázisát kipróbálják előbb a gyakorlatban.

Januártól - egyelőre kísérleti jelleggel, de később országossá bővítenék ki - internetes felvilágosító oktatást is tartanak az eszéki általános iskolákban. Pszichológusok, számítástechnikához értő szakemberek, és rendőrök az ártó szándékú netezők felismerésére, valamint hatástalanítására próbálják megtanítani a 10-14 éveseket.

A felmérések szerint a felső tagozatosok 90 százaléka számítógépezik, 73 százalékuk találkozott már „meghökkentő” tartalmakkal, 27 százalékuk pedig névre szólóan kapott egyértelmű szexuális üzenetet. Ez többnyire ismeretlen feladótól érkezett arra a mail címre, amellyel a kisoskolás nem sokkal korábban valamilyen weboldalon regisztrált.

A lányok a félősebbek egyébként, ők általában azonnal bezárják és kitörlik a „gusztustalan” leveleket. A fiúk viszont kíváncsiak, 20 százalékuk tovább is lép, azaz megnézi a levélben felkínált „érdekes” weboldalt is.

Horvátországban 2004 óta büntetik a gyermekpornográfiát. A következő évben 12, 2006-ban 25, tavaly pedig 47 esetet vizsgáltak a hatóságok.

A horvát gyermekvédők tapasztalatai szerint a legnagyobb veszély az internetes fórumokon, és chatroomokban leselkedik a tizenévesekre, ahol gyakran akadnak össze „szimpatikus idegenekkel”.

A beszélgetés általában semleges kérdésekkel kezdődik: van-e otthon valaki, egyedül vagy-e a szobádban, ki használja még rajtad kívül a gépet. Ha a gyerek határozott, vagy alapvetően elutasító válaszokat ad, akkor a pedofil gyorsan eltűnik.

A szakemberek szerint megelőzésképpen nem árt ellenőrizni a gyerekek webes szörfözését.

Ebben segít majd a pedofilszűrő program is, amihez ingyen juthatnak hozzá a szülők. Már most óriási az érdeklődés iránta, ám a felnőttek azt is bevallják: a gyerekük sokkal jobban ért a számítástechnikához, mint ők. Áthidaló megoldásként ezért részletes használati útmutatót is csomagoknak majd a szoftver mellé, hogy ne a gyerekeket kelljen megkérni a telepítésére.

Top cikkek