Magyar egérlábak a szlovén fővárosban

Az elmúlt hetekben átvizsgáltak minden Magyarországról vásárolt uborkásüveget a szlovén Mercator boltokban. Karácsony előtt egérlábakat talált ugyanis egy ljubljanai hölgy a magyar savanyú uborkák között. Míg az üzlethálózat az állat további részeit keresi, mi megpróbáltuk felderíteni az egér előéletét.

A gyanútlan szlovén vásárló csak otthon vette észre, hogy a karácsonyi asztalra szánt magyar savanyú uborkák között mi van még a befőttesüvegben. Azonnal fényképeket készített róla, majd e-mailben értesítette az esetről a 24ur.com internetes lapot.

A magyar egérlábakról január elején a legtöbb szlovén újság hírt adott. A Mercator azonnal bocsánatot kért a felháborodott vásárlótól, bár a legnagyobb szlovén élelmiszerforgalmazó vállalat az első körben még az sem zárta ki, hogy netán valamiféle provokációról van szó.

Az egeres üveg azonban felbontatlanul előkerült. A hatósági vizsgálatok pedig azt állapították meg, hogy tényleg egér maradványai úsznak az uborkák között. Fertőzéstől viszont nem kell tartani - szólt az Egészségvédelmi Intézet jelentése -, mert a szalmonella baktériumok a konzerváló hőkezelésnél elpusztultak.

Mindez hétköznapi eset az intézet szerint, időnként ugyanis előfordul, hogy az uborkákat szállító futószalagra feljut például egy egér.  Az ilyen „baleset” szinte kikerülhetetlen, szigorúbb minőségellenőrzéssel is csak az esetek egy része szűrhető ki.

Mivel az inkriminált állatnak csak a lábai kerültek elő, egyéb testrészeit további üvegekben kell megkeresni - fogalmazott újságírói kérdésre a szlovén Egészségvédelmi Intézet munkatársa.

A Mecator azonnal levette a polcairól a magyar üvegeket, és megkezdte azok átvizsgálását. Az egérlábak mellé további bizonyítékokat is próbálnak gyűjteni, mert perre készülnek a magyar szállító Horker Kft. ellen.

Horváth Norbert, a Győr melletti Koroncón található családi vállalkozás egyik vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ez az uborkaszállítmány valójában nem a saját termékük. A Mercator teljes megrendelésének csak vásárolt áruval tudtak eleget tenni, az egérlábas üvegek tehát az ország másik feléből, Debrecenből érkeztek meg Győrbe.

- Szerencsére minden üvegen van egy nyomonkövethetőségi kódszám, ami alapján egyértelmű helyzet - magyarázta Horváth Norbert.

Az uborkát gyártó Parmen Kft. annyit válaszolt Horváthék levelére: nem foglalkoznak az üggyel. (Széll István ügyvezető az írásban feltett kérdéseimet már válaszra sem méltatta.)

A Mercatornál azt mondják, mindenképp elégtételt kérnek szerződéses partnerüktől, a Horker Kft-től. És kétszer meggondolják, mikor rendelnek legközelebb magyar uborkát.















A Mercator összes üzletében keresik a magyar egeret
A Mercator összes üzletében keresik a magyar egeret
Top cikkek