Cápahús a zágrábi iskolai menzákon

Pánik tört ki pénteken a zágrábi iskolai menzákon. A konyhafőnökök automatikusan kifüggesztették az önkormányzattól kapott központi menüt, majd nagyot néztek: cápaszelet és borjúhús szerepel ugyanis a következő két hét kínálatában.

Mivel a különlegességeket ígérő étlapokról a legtöbb helyen csak pénteken vettek először tudomást, válságstábok alakultak annak kitalálására: honnan szerezzék be hétfőig az alapanyagokat, például a cápahúst, amihez olívaolajos és petrezselymes öntetet ír elő a menü.

Keddre sem ígér könnyebbséget a horvát fővárosi önkormányzat újítása, akkor ugyanis borjúhúsos rizottót kellene porciózni a diákok tányérjába, zöldségkörettel.

A szakácsnők bevallották azt is, hogy több olyan étel nevét látják a papíron, amit életükben nem kóstoltak még, az elkészítéséről pedig fogalmuk sincs.  

- Ugye nem gondolják komolyan, hogy nekiállunk több száz gyereknek pepecselős, friss gyümölcsös házisüteményeket készíteni? - kérdezte például újságírókon keresztül a hivataltól az egyikük.

A zágrábi oktatási ügyosztály ellenben nagyon is elszánt a menzákon étkező 48 ezer fővárosi iskolás egészségesebb táplálását tekintve. Kerül, amibe kerül, a tervet véghezviszik - erősítette meg Kristina Martinović, szóvivő, hozzátéve: a szülőknek egyetlen fillérrel sem kell többet fizetniük, az esetleges különbözetet az önkormányzat vállalja magára.

A közétkeztetés évente 33 millió kunát - nagyjából 1,2 milliárd forintot - visz el Zágráb költségvetésből. Egy gyerek napi háromszori étkezéséért 12 kunát, azaz 432 forintot fizetnek a szülők.  

Hétfőn cápahús helyett végül diós tészta lesz az ebéd. Az iskolák pedig két hetet kaptak arra, hogy felkészüljenek a szemlélet, illetve alapanyag váltásra.

Top cikkek