Négyelemes tölgyfalevél

Egy logó akkor jó, ha egyszerű és egyértelmű, mégis sok mindent kifejez - vallja Robert Kuhar grafikus, dizájner, aki a szlovén uniós elnökségi emblémát tervezte. Kódfejtéssel kiderül róla, hogy nem más, mint a titokzatos ötödik elemet is magában rejtő tölgyfalevél.

Mi szimbolizálja a legjobban az Európai Uniót és Szlovéniát? Előbbit a csillagok. Utóbbit a Triglav, azaz az ország legmagasabb hegycsúcsa (2864 méter)… Valahogy így indult Robert Kuhar töprengése az uniós elnökségi logó tervezésére kiírt pályázat kapcsán.

A már egyetemista korában is komoly reklámgrafikai megbízásokat teljesítő fiatalember - aki ma saját stúdiójával a legnagyobb cégeknek dolgozik - a négy alapelemet (tűz, víz, föld, levegő), a szlovén hegyeket, folyókat és a tengerpartot is belerajzolta a 2006-ban 13 pályamű közül díjnyertesnek választott emblémába.

Látszik, avagy első pillantásra esetleg még nem annyira látszik mindez, az egészből végül egy tölgyfalevél lett. De mi minden lehet még néhány egyszerűnek tűnő vonalban is.

A sárga nyele például egy meteor, amely „magához hívja”, összegyűjti az Európai Unió csillagait. A tűz elem jelentése pedig: egy fiatal ország lelkesen néz szembe a jövő kihívásaival.

A csillagokat - a művész kódfejtő kézikönyve szerint - a Triglav öleli körbe, ami pedig arról szól, hogy Európa vezetése biztos kezekben van a szlovénoknál. A hegyvonulat képviseli a föld elemet és azt a mondást, hogy ha igazi szlovén akarsz lenni, akkor egyszer mindenképp meg kell másznod a - logóilag eltökéltséget és komoly teljesítményt is jelképező -Triglavot.

Az alsó kék vonal a mélységet és bölcsességet kifejező víz, azaz Szlovénia folyói, és tengere. Szimbólumként pedig ez mutatná az ország gazdasági és kulturális érettségét.    

A levegőt a logó fehér részei jelenítik meg. Szlovénia vágya ez, hogy élettel töltse meg, amit vállalt.

De még nincs vége. Mert a vonalakkal ki sem fejezett, rejtőzködő ötödik elem mutatja a szabadságot és harmóniát.

És hogy miért éppen tölgyfalevél? Kuhar szerint ez tükrözi vissza leginkább a szlovénok szilárd, és megbízható jellemét. Most már bevallhatom, magamtól sugárhajtású felhőnek néztem a rajzot.

Top cikkek