A szlovén kormányfő szerint Bosznia az időzített bomba a Balkánon

2008 a Balkán Európához közeledésének éve lehet – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő kedden, hozzátéve, számára többé, kevésbé világos már, hogy mi lesz Koszovóval, kérdés, hogyan lehet békés úton megvalósítani a függetlenedését Szerbiától.

Megtartották az első fontos uniós ülést Szlovéniában, amelyen 85 vendég, köztük Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke vett részt. José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke betegsége miatt nem jelent meg a szlovén kormánnyal közösen tartott tanácskozáson, őt Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke helyettesítette.

 - Egyelőre nem lehet egy teljesen független Koszovóban gondolkozni, mert nincs olyan politikai megoldás, amit mindkét fél elfogadna - fogalmazott Jansa, aki igen optimistának mutatkozott, szerinte a koszovói válság Szlovénia európai elnöksége alatt rendeződik majd.

A hogyanra annyit mondott: Szerbiával még ebben a hónapban meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Jansa lát már jeleket arra is, hogy a szerb kormány hajlandó valamilyen szinten együttműködni a Hágai Bírósággal. Szerbiának tudomásul kell vennie, hogy az unió a legjobb és legnagyobb szövetségese, annál is inkább, mert Koszovó helyzete is európai probléma – jelentette ki a szlovén kormányfő, aki ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az időzített bomba a térségben sokkal inkább Bosznia-Hercegovina.

- Nem lehet fenntartani egy olyan államszövetséget, amely folyton szakadozik, és magában működésképtelen – állította Jansa, hozzátéve: nem akar ezzel a most megoldandó feladatok elől kitérni, és tudja azt is, hogy Bosznia kérdése csak 2009-ben, a cseh elnökség idején kaphat majd prioritást.

Az ülésen szó esett a horvát egyoldalú halászati korlátozásokról (ZERP) is. Olli Rehn bővítési biztos gyors politikai megoldást sürgetett rá. Határozottan felszólította a napokban megalakuló új horvát kormányt, hogy első feladatának tekintse a ZERP visszavonását vagy átalakítását, ehhez pedig aTanács segítségét is felajánlotta.

Top cikkek