Fegyver és drog a horvát MySpacen

Kalasnyikovval és kábítószerrel sikk fényképeszkedni manapság Horvátországban. A 30 éven aluli fiatalokat gyűjtő horvát internetes közösségi portálon többen is kedvenc automata fegyverükkel kérkedtek, de megmutatták azt is, milyen drogot használnak. A rendőrség lecsapott. 

Kalasnyikov gyerekek kezében - ezzel a címmel adott hírt nemrég fegyverrel fényképeszkedő tizenévesekről a Slobodna Dalmacija. A spliti napilap munkatársai több olyan dalmát és rijekai középiskolást fedeztek fel a trosjed.net.hr közösségi portálon, akik büszkén mutogatták fegyvereiket, volt közöttük, aki az is elárulta, hogy pisztollyal jár iskolába, más azzal dicsekedett, hogy az apja tanította meg a puskák használatára.

Az pedig, hogy néhányan kedvenc kábítószerüket is lefotózták, és köszönetet mondtak a drogdílereknek érte, végképp kiverte a biztosítékot. A Slobodna Dalmacija felhívta a rendőrség figyelmét a jelenségre, és kérdőre vonta az internetes oldalt működtető Pet minuta, azaz „öt perc” elnevezésű vállalkozást is.

- Amikor a rendőrség bejelentkezett nálunk, azonnal levettünk a vitatott felvételeket - mondta a Viktor Marohnić, a MySpace horvát másának portálmenedzsere, hozzátéve: a weblapon követhetetlenül nagy a forgalom, képtelenség minden egyes fényképet leellenőrizni.

A Slobodna Dalmacija szkeptikusan utalt a rendőrségi vizsgálatra. Például a Suki_ri nicknevű felhasználó fegyveres képei eltűntek ugyan, de továbbra is egy pisztoly csövébe nézve jut el ahhoz a boldog karácsonyt jókívánság, aki ráklikkel az oldalra.

Horvátországban a fegyverkérdés meglehetősen kényes terület. A kilencvenes évek háborújából szinte mindenki eltett ugyanis magának egy-két „emléket”. Ezeket az illegálisan tartott pisztolyokat, Kalasnyikovokat, kézigránátokat és bombákat az idén január elsejéig lehetett büntetlenül beszolgáltatni. A „Kevesebb fegyver, kevesebb tragédia” elnevezésű akció elsősorban a családi drámákat próbálja megakadályozni. Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis sok hétköznapinak indult konfliktusnak illegálisan otthon tartott fegyverrel vetett véget egy-egy családtag.

Top cikkek