Pezsgős tengeri fürdő

A hagyomány hajtja az Adriába január elsején a horvátokat. A pezsgőzéssel egybekötött hideg vízben lubickolást akár extrém sportnak is mondhatnák. Az Isztriai-félsziget keleti felén jártunk, ahol újév napján 13 Celsius-fokos volt a tenger.

Vízbe! - mondja érkezésekor üdvözlésképpen a tenger partján gyülekezőknek a rabaci ötödik, és így máris jubileumi szilveszteri fürdődés egyik szervezője.


A Rijekától délre 55, Pulától pedig 40 kilométerrel északra lévő városkában 2008 első napján tizenketten - köztük egyetlen hölgy - vették a bátorságot a hideg vízbe gázolásra. Legalább százan nézték őket meleg kabátokba burkolózva.
Pedig a napsütésre nem lehetett panasz, a hőmérséklet 8,5 fok körül volt délben, amikor az elszánt isztriaiak vetkőzni kezdtek.


Az újévi fürdés a megfigyeléseim szerint mindig bemelegítéssel kezdődik, kinek, kinek persze saját módszere van erre. És a whisky épp úgy hatásos, mint a zacskóban a hegyekből hozott jeges hó. Előbbi belsőleg, pohárból fogyasztva, utóbbi karra és lábra dörzsölve hat, a maradékból meg praktikusan hógolyó is gyúrható…

 

A legbátrabban persze egyszerűen csak belevetették magukat a habokba, amit a turistákból és helyben lakókból álló nézőközönség tapssal díjazott.

A virtus épp úgy szerepet játszik ebben a fürdőzésben, mint a hagyományok tartása. Aki bemegy ugyanis újév napján az Adriába, állítólag szerencsés év elé néz. Nem mellesleg a hosszú élet egyik titka is ez - néhány évvel ezelőtt legalább is így hallottam egy nyolcvanéves úrtól Pulában, aki évtizedek óta nem hagy ki egyetlen egy január elsejei úszást sem.


Fürdenek hát a horvátok időjárástól, és a tenger hőmérsékletétől függetlenül mindenütt, Isztriától Dubrovnikig. Splitben például picigináznak is ilyenkor, akár csak nyáron, órákon át. A parton közben hús sül és előkerül még egy harmonikás is.


Ez a lényeg valójában, az ünnepek közös lezárása, evés, ivás, együtt mulatás. Mert az újévi fürdőzésben az a legjobb azért, hogy néhány karcsapás és tempó után ki lehet jönni a vízből.

Top cikkek