A horvátok benzináremelést kaptak karácsonyra

Oroszországban lehet a legolcsóbban üzemanyaghoz jutni, és a törökök autóznak a legdrágábban Európában. Magyarországról Szlovéniába is érdemes átmenni tankolni, mert így majdnem 32 forintot spórolhatunk meg literenként.

Az INA kutaknál mostantól 8,09 kunába (ami 1,10 eurónak, és nagyjából 290 forintnak felel meg) kerül egy liter euroszuper 95-ös benzin Horvátországban. Déli szomszédainkat meglehetősen sokkolta ez a karácsonyi ajándék, pláne, hogy a nemzeti olajtársaság további áremelkedéseket is kilátásba helyezett. 

Az INA kormányzati segítséggel eddig megpróbálta tartani ugyanis a 8 kunás literenkénti tűréshatárt, úgy tűnik azonban, hogy a választási kampány elmúlta elsodorta ezt az igyekezetet is.

A Večernji List zágrábi napilap elemzése szerint a horvátok kétszer annyiért autóznak ezentúl, mint az oroszok, akik 20,90 rubelért, azaz 0,59 euróért veszik a 95-ös euroszuper benzin literét.

(Az 1,10 eurós literenkénti horvát üzemanyagár azonban csak az INA kutakra vonatkozik, a többieknél általában 10-20 lipával drágább a benzin.)

További összehasonlításul: Boszniában pont egy euró, Szerbiában 1,15 euró, Macedóniában 1,08 euró,  Magyarországon 1,16 euró, Ausztriában 1,21 euró, Olaszországban pedig 1,37 euró egy liter euroszuper 95-ös benzin.

Tankolni Szlovéniában is érdemes 1,033 euróért - a horvátok fél kunát, mi magyarok meg nagyjából 32 forintot spórolhatunk meg ezzel literenként.  Törökországban a legdrágább a benzin, ott jelenleg 1,78 eurót kell fizetni érte literenként, ez egyébként európai rekord, noha a törökök nem nagyon büszkék rá.

Mostantól drágább benzint szállítanak a kutakhoz
Mostantól drágább benzint szállítanak a kutakhoz
Top cikkek