Európai nyugdíjasok inváziója Dalmáciában

A dalmát szigetek lehetnek Európa Floridája. Horvát demográfusok szerint legalábbis a tehetős európai nyugdíjasok menthetik meg a teljes elnéptelenedéstől a dél-adriai szigetvilágot, ahol az elmúlt évtizedekben felére csökkent a lakosság. Épülnek az első luxus nyugdíjasotthonok, a szakemberek azonban óva intenek attól, hogy megismétlődjön, ami Viren történt.

A dalmát szigetek egyre nagyobb számban vonzzák a tehetős idősebb turistákat Európa minden részéről - számoltak be róla a horvát napilapok. A unió országaiból érkező nyugdíjasok leginkább olyan helyen keresnek ingatlant, amely könnyen megközelíthető, és mindennel megfelelően ellátott. Azaz jó színvonalú boltok, valamint működő egészségügyi intézmények helyben is megtalálhatók. Ezeknek a kritériumoknak azonban csak a rendszeres kompjárattal megközelíthető nagyobb szigetek, mint például Brač, Korčula, Ugljan, Pašman, északabbra pedig Krk, Lošinj, Cres, felelnek meg.

A kisebb helyeken - Elafiti szigetek, Drvenik, Žirje, Šolta, Silba, stb. - érintetlenebb ugyan a természet, ám kevésbé kényelmes az élet. A legfrissebb demográfiai elemzések szerint több dél-dalmát sziget teljes elnéptelenedésre van ítélve. A fiatalok többsége a szárazföldön keres inkább boldogulás, így nem egy helyen 65 év feletti a lakosság kétharmada.

A folyamat megállítható lenne - érvelnek a szakemberek -, az európai nyugdíjasok nem sajnálják a pénzt ugyanis arra, hogy szép és egészséges környezetben éljék le hátralévő éveiket. Horvátország uniós csatlakozása után a dalmát szigetek lehetnének Európa Floridája, tervezgetnek a horvátok, mondván: a gazdag idősek munkalehetőséget és fellendülést hoznának a szigetekre.

Szemfüles befektetők már lerakták az első nyugdíjasházak alapjait, ám ezek birtokba vételére még jócskán várni kell. A luxus idősotthonok működésének engedélyezéséért felelős minisztérium illetékesei szép tervnek ítélik ugyanis a nyugdíjas turizmus fellendítését, ám jelenleg tűzzel, vassal irtják a meggondolatlan építkezést.Nem ismétlődhet meg az, ami Viren történt - érvelnek -, ahol az elmúlt években minden értékes négyzetcentimétert felvásároltak és beépítettek. A lakosok száma hirtelen több ezerrel ugrott meg, ám eközben a sziget kommunális rendszerét nem fejlesztették, nem bővítették, így például az ivóvízellátás olykor napokra összeomlott, és szünetelt.     

Top cikkek