Megetetett karácsonyi fatuskók

A horvátok szenteste böjtölnek, és csak az éjféli mise után veszi kezdetét náluk a dőzsölős ünneplés. A nagy vacsorát tehát december 25-én tartják. Miért etetnek égő tuskókat, és miért alszanak szalmán az ünnepi estén? Karácsonyi szokások Horvátországban (1.)

A XIX. században díszítettek először karácsonyfát a horvátok. Addig, főleg a tenger partján élők, zsályával, borostyánnal és fenyőágakkal csinosították a házat. A növények az élet erejét jelképezték számukra, mint ahogy az edényben elültetett búza máig az újjászületést és a termékenységet varázsolja a karácsonyi asztalokra.
Szenteste három fatuskót - a Szentháromság szimbólumaként - vetettek tűzre. Az égő tuskóknak enni és inni is adtak az ünnepi asztalról, mert hittek benne, hogy minél nagyobb lánggal égnek el, annál gazdagabb esztendő vár a családra.

Gyertyát biztosan gyújtottak, lehetőleg a szerencsét hozó tűz parazsából. És az ünneplés kezdetén szalmát is hoztak a házba, amit széthintettek a padlód, sokan ezen aludtak karácsony éjjelén. Így emlékeztek arra, hogy Jézus istállóban született.

És ma hogy ünnepelnek a horvátok? A Slobodna Dalmacija napilap összeállításából kiderül például, hogy a többség a műfenyőre esküszik. Praktikus, és egyszeri befektetés.

- Ki bírna évente 200 kunát (7000 forintot) kiadni fenyőre, amit néhány nap után szemétbe lehet majd dobni. Régi díszeink vannak, nem költünk újakra - meséli Katija Šimić spliti varrónő, aki hat hónapja betegállományban lévő kőműves férjével és fiaival szerény ünnepet tart az idén.

- Azért éhezni nem fogunk. Először is kifizettük a decemberi rezsit, a maradékot, azaz nagyjából 500 kunát (18 ezer forintot), költjük el aztán az ünnepekre.

Šimićék december 24-ére szardellát vesznek 20 kunáért. Másnap sült csirke, krumpli és fánk az ünnepi ebéd. A férfiak kapnak ajándékot a családban, borotvahabot meg fehérneműt.

- Én inkább a fiaimnak adom még azt a 100 kunát is, amiért el tudnék menni fodrászhoz - mondja Katija Šimić.
A Šarić családban ellenben nem takarékoskodnak, mindig kiadós ünnepi menü kerül az asztalra. A volt kereskedő és fodrász házaspár viszonylag szép nyugdíjat kap, így csak a fenyőfa feldíszítésére 200 kunát költenek.

További ezer kunából veszik meg az élelmiszereket, és ajándékokat - előbbinél az adagokkal trükköznek, azaz csak annyi alapanyagot vásárolnak, amennyi biztosan elfogy. A család felnőtt tagjai apróságokkal lepik meg egymást, nagyobb értékű meglepetést csak a gyerekeknek jár.

Šarićék 24-én tőkehalat, salátát és fánkot esznek, karácsony első napján pedig levest, pulykát és diós süteményt.

A négytagú Puljiz családban a hatéves fiú, és a négyéves kislány örömére fantasztikus díszkivilágításba borul ilyenkor a lakás, meg a hatalmas műfenyő. A könyvkiadó férj és jogász felesége égőkre meg díszekre 500 kunát költ. A karácsony estét a szülőknél töltik, akiknek általában praktikus ajándékot vesznek, az idén például mobiltelefont. Másnap elutaznak rokonlátogatóba, ami útiköltséggel és ajándékokkal - bor, sajt, sonka - nagyjából 5000 kunájukat viszi el.



Top cikkek