Adriai bunkerek kiadók

Harminc olyan katonai objektum található Zadar környékén, amelyeket még a múlt században építettek a területet akkor uraló olaszok. A város nemrég fellázadt a csúf „kőhalmok” miatt, mondván, elriasztják a turistákat. Lebontani vagy másra hasznosítani? Ön mit kezdene egy bunkerrel, amelyhez több száz méteres földalatti folyosó csatlakozik?

A nagyjából hetvenéves bunkerek többsége kiváló állapotban van, csupán néhány rongálódott meg közülük. Az erős és biztonságos kőépítményeket legutóbb a délszláv háború idején használták a helybeliek, akik itt kerestek menedéket a gránáttámadások elől.

Ekkor derült ki, hogy a bunkerek hosszú földalatti járatokban folytatódnak. Némelyikben még vaságyak is voltak, valószínűleg a II. világháborúból maradtak meg - mesélte a Večernji List napilapnak egy zadari férfi.

Régóta téma egyébként, hogy mi legyen a műemlékvédelmi szempontból értéktelen bunkerek sorsa, amelyeket jelenleg legfeljebb narkósok használnak titkos búvóhelynek. Rengeteg ötlet, javaslat érkezett már a helybeliektől. Van, aki kilátóhelyet rendezne be bennük, amelyhez kávézó, étterem vagy akár borospince csatlakozna, de felmerült a gombatermesztés ötlete is, a hosszú földalatti folyosók állítólag erre is alkalmasak lehetnének.

A legdrasztikusabb javaslat szerint le kell mind rombolni őket, hiszen csúnyák, a háborúra emlékeztetnek, és a turistákat is csak elriasztják.

Van jobb ötlete arra, hogy mire lehetne használni egy-egy bunkert, illetve a hozzájuk kapcsolódó folyosókat? Írja meg nekünk akkor ide: adria@nepszabadsag.hu

Kilátóhely is lehetne belőlük
Kilátóhely is lehetne belőlük
Top cikkek