Milliós borok hűtött páncélszekrényben

A legjobb hely, a legnagyobb borkínálattal, ráadásnak a leghíresebb horvát bormestertől lehet fogásokat ellesni. Ezt ígéri magáról az opatijai Bevanda étterem, ahol duplafalú, különleges széfben őrzik a legértékesebb palackokat. De miért a vizezett borról nevezték el a luxushelyet?

Egymillió eurót érő borkészletet vásárolt Horvátország legtrendibb étterme - adta hírül a Jutarnji List napilap. Az opatijai Lidón található Bevandát a legjobbak között emlegetik, borkínálatával pedig messze ver mindenkit.

(A névválasztása meglehetősen furcsának tűnhet azok számára, akik tudják, hogy a bevanda jelentése Horvátországban nem más, mint vizezett bor. Az opatijai étterem azonban nem erről, hanem volt - nemrég nyugdíjba vonult - tulajdonosáról, Branko Bevandáról kapta a nevét, akit elsősorban motorversenyzőként ismernek Horvátországban.) 

Az új tulajdonos, Zoran Maržić, mániája az lett, hogy a legjobb étteremben a legjobb borlapot állítsa össze, amelyen szerepel minden említésre méltó horvát bor, és emellett Bordeaux, Toszkana, Ausztrália, Chile csúcsborai meg pezsgői is.

A több vendéglátóhelyben, meg bevásárlóközpont építésében is érdekelt rijekai vállalkozó nem sajnálja a pénzt a célja elérésére, csak a Bevanda megszerzésére 4,7 millió eurót, azaz egymilliárd 180 millió forintot adott ki néhány hónappal ezelőtt. Az árban nem csupán a teljes felszerelés, a kiváló személyzet, és a márkanév, de egy frissen kiadott építési engedély is benne foglaltatott három, az étterem épületéhez csatlakozó apartmanra.

A luxusétterem új tulajdonosa azonnal ajánlatot tett Branko Muždekanak, aki elnyerte a 2007 legjobb horvát bormestere címet. Muždeka fizetése üzleti titoknak minősül, a horvát lap annyit sejtet, hogy a legnagyobb bankvezérekével vetekszik. A horvát sommelier első megbízatása egy 38 millió forintos „gyorskészlet” összedobása volt a legfontosabb borokból és pezsgőkből. Megrendelt továbbá egy különleges, hűthető, duplafalú széfet is, amelyben az 1500 legértékesebb palackot tárolják majd.

Az egyedülálló borlap véglegesítéséhez most várják a 250 millió forintos borkészletet, amelyben 250 féle horvát, és külföldi igazi csúcsbor lesz. A luxus felé hajló Bevandában állítólag megpróbálnak majd a kevésbé tehetős vendégeknek is összeállítani borkóstolási lehetőséget. Persze annak, aki igazán jót akar enni, és közben Branko Muždeka személyes jelenlétét, valamint tanácsait igényelné, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Hogy mennyire mélyre, az a Bevanda egyik szilveszteri ajánlatából is kikövetkeztethető. Társaságoknak háromliteres Cristal pezsgőt kínálnak 30 ezer kunáért, vagyis nagyjából egymillió forintért.

Kóstolás...
Kóstolás...
Top cikkek