Hét bársonyszék a hatalom ára

A hatalomért harcoló horvát pártvezérek szombaton délután véletlenül összefutottak a köztársasági elnöknél a bejelentésre várakozó újságírók gyűrűjében. A konzultációra érkező Sanader mosolyogva kérdezte a Mesictől épp távozó Milanovicot: Na, megalakítottad a kormányt? Csak úgy, mint te - vágta rá az SDP elnöke.

Ivo Sanadert kérte fel kormányalakításra szombaton este Stjepan Mesic államfő. A Horvát Demokratikus Közösség 22 nappal ezelőtt 10 mandátumos fölénnyel nyerte az országgyűlési választásokat, a parlamenti többséghez azonban 11 képviselőre még szüksége volt. Úgy tűnik, mostanra maga mellé gyűjtötte őket.

A nagy ellenfél, szociáldemokrata Zoran Milanovic (SDP) továbbra sem ismeri el a vereségét - ezért Mesic bejelentése után nem volt hajlandó gratulálni Sanadernek -, szerinte ugyanis ez még az első félideje volt a politikai meccsnek. „Üljünk csak be a parlamentbe, aztán meglátjuk, valójában ki győz” - nyilatkozta az SDP elnöke. Este a horvát közszolgálati televízió híradójában is összecsaptak, Milanovic leszögezte, hogy szerinte egyelőre csak „mandatara” van Horvátországnak, nem miniszterelnöke, azaz a Sanader legfeljebb mandátumok felett rendelkezik, de képtelen lesz működőképes kormányt alakítani.

Milanovic következetesen azzal érvel, hogy a horvátországi választók többsége az SDP-re adta le voksát, azaz változást akar, a HDZ–t pedig csupán a külföldön élő, elsősorban boszniai szavazók jutatták összességében több mandátumhoz. A horvát lapok az elmúlt héten többször is megszellőztették egyébként, hogy a boszniai listákkal nincs minden rendben.

Állítólag a szavazók névjegyzékén szereplők 20 százaléka már évek óta nem él, még nagyobb rejtély, hogy a halottak közül többen is aláírtak az elmúlt hetekben tartott horvát parlamenti, illetve boszniai elnökválasztáson. (Hivatalos reagálás egyelőre nem érkezett rá.)

Akárhogy is, Sanadernek 30 napja van most arra, hogy szétossza a bársonyszékeket, és összehívja a sabor alakuló ülését. Nem lesz könnyű dolga, hiszen koalíciós partnerei mind megkérik a lojalitásuk árát. Csak úgy röpködnek a milliárdok és törvényjavaslatok a levegőben. A Parasztpárt (HSS) és Horvát Szociál Liberális Párt (HSLS) a mezőgazdaságban dolgozóknak akar jelentős támogatást, és törvénybe iktatná, hogy külföldiek legalább 10 évig ne vehessenek földet Horvátországban.

A jelenlegi helyzetben igencsak felértékelődött szerb kisebbségi képviselők megpróbálkoztak egy miniszterelnök-helyettesi poszt követelésével is, ami meglehetősen pikáns fordulatot hozna a két ország korántsem felhőtlen viszonyában.

Sanader bejelentette: mostantól konkrétumokról tárgyal majd minden lehetséges szövetségesével, a HSS és HSLS mellett tehát a Nyugdíjasok Pártjával, és a kisebbségi képviselőkkel, köztük például Sója Dénessel, a Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltjével.

Politikai elemzők szerint legalább 20 minisztérium felállítása szükséges ahhoz, hogy mindenki megkapja a részét a hatalomból, ez épp héttel több, mint a mostani 13 bársonyszék. Úgy hírlik, lesz például regionális, meg inflációs tárca is.

A HDZ alakít kormányt
A HDZ alakít kormányt
Top cikkek