Határnyitás: Mit visztek?

Egy hét múlva az „uniós sávba” állhatunk majd be a Letenyei határátkelőn, amelyen elvileg gyors lesz az áthaladás. A horvátok nem örülnek a változásoknak, főleg annak nem, hogy a szlovénok is erőfölényben lesznek velük szemben. December 20-án éjfélkor odébb kerülnek Európa határai.

Schengenre gyakorolnak hetek óta Letenye magyar oldalán. Jövet-menet részletesen kiolvassák az autók papírjait, és alaposan benéznek a csomagtartókba is. Egy hét múlva azonban már csupán a nem uniós országok polgárait érinti majd ez a procedúra. Nem árt odafigyelni mostantól tehát arra, hogy melyik sorba állunk be a határátkelőnél.

Ne a hosszát nézzük, inkább a feliratokat, van EU-s meg a többieknek all passports.

A másik oldalon a horvát vámos unottan bámul be a kocsiablakon: Mit visztek? - kérdezi tört magyarsággal.

Nem túl hízelgő ránk, magyarokra nézve ez a különleges vámos gyorstalpaló nyelvoktatás, amit a szlovén részen: Van valami? - változattal oldanak meg.  

A horvátok nehezen vették tudomásul egyébként a határátlépési változásokat. Végül sikerült elérniük, hogy Olaszországba, Szlovéniába és Magyarországra továbbra is személyi igazolvánnyal utazhatnak. Fel kell mutatniuk azonban egy külön betétlapot, amire a határőrök rápecsételik, hogy beléptek a schengeni területre. A „kivételezésnek” így sok hasznát nem látják, a sorban állást, alapos ellenőrzést nem spórolhatják meg.

A szlovén-horvát határ mellett élők sokáig kétségbeesetten hallgatták a két ország közötti átjárás szigorításáról szóló híreket. Százhuszonnégy kisebb határátkelő sorsa volt hónapokon át bizonytalan, végül megállapodás született arról, hogy akik a határvonaltól számított három kilométeren belül laknak, különleges engedélyt kapnak az átjárásra.

- Lehet, hogy mások számára bevezetik Schengent, minket ez nem érint - dicsekednek most a horvát oldalon, határközelben élők.

Kettéválasztott áthaladás
Kettéválasztott áthaladás
Top cikkek