Hatezer munkást importál jövőre Horvátország

Szakácsokra, üvegfújókra, repülőgép pilótákra, masszőrökre és építőmunkásokra várnak a horvát cégek, vállalkozások. Déli szomszédunk kvótákkal szabja meg, melyik szakmában hány külföldi vállalhat munkát évente. Januártól enyhül egy kicsit a szigor, a turizmusba azonban továbbra is szinte lehetetlen bedolgozni.

Az idén 2613 külföldinek adtak ki új, egy évre szóló munkavállalási engedélyt Horvátországban, jövőre közel hatezren reménykedhetnek majd benne. (Ezzel egy időben 2500 külföldinek jár le majd az engedélye, többségük valószínűleg hosszabbíthat.)

A szomszédos és messzi országokból érkezett munkavállalók többsége az építőiparban helyezkedik el, de a horvát hajógyárak is sokat foglalkoztatnak közülük.

Az előrejelzések szerint a feldolgozóipar, valamint az informatika lehet 2008-ban a külföldiek sikerterülete déli szomszédunknál, ahol régóta a saját munkanélkülieik számához mérik, hogy egy-egy szakmába hány külföldit engednek be. A kereslet, kínálat összehasonlítása után minden év elején keretszámokat adnak meg a horvátok egy-egy munkaterületre, aki lemarad, egy évig biztosan várhat.

A most megemelt kvóták azt jelzik, hogy Horvátország megpróbál eleget tenni az unió elvárásainak, és kicsit kinyitja a kapuit a külföldi munkavállalók előtt. Persze csak olyan mértékben, hogy a horvát dolgozókat ne fenyegesse komolyabb konkurencia.

Hetvenöt munkavállalási engedély vár például nemzetközi utakra vállalkozó teherautósofőrökre, a légi utasszállítás területén pedig pilótákat, elsőtiszteket, és stewardesseket keresnek. Hat külföldi üvegfújót és összesen 25 informatikust alkalmaznának 2008-ban Horvátországban.

És bár a következő szezon egyik jelmondata, hogy arccal a minőségi turizmus felé, a vendéglátás területe továbbra is fehér folt marad a külföldi munkásoknak. Az új kvóta 190 idegent enged be januártól a horvát turizmusba, ez épp 67 külföldivel kevesebb, mint akik az idén munkát vállalhattak. A legnagyobb esélyük a szakácsoknak lehet, 84-et keresnek majd nemzetközi konyhát vezető éttermekbe. Rajtuk kívül szállodai programszervezők, búvároktatók, és masszőrök remélhetnek.

Top cikkek